2016. április 6

A képviselőház elutasitotta az igazságügyi miniszter leváltásért benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház 45 szavazattal, 84 ellenében és 85 tartózkodás mellett elutasitotta azt az egyszerű bizalmatlansági inditványt, amelyet az ALDE és az RMDSZ nyújtott be az igazságügyi miniszter leváltásért. A dokumentum aláirói Raluca Prună miniszter lemondását szorgalmazták azon nyilatkozata miatt, amelyet az állampolgárok alapvető jogai kapcsán tett, a telefon lehallgatásokra vonatkozó rendelet elfogadásának körülményei között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.05)

A képviselőház elfogadta a tej korrekt cimkézését előirányzó tövénytervezetet

A képviselőház elfogadta a tej korrekt cimkézését előirányzó tövénytervezetet. A jogszabály szerint a száz százalékban román termék szavatossági idejét továbbra is fel kell tűntetni de csakis a hazai farmokról származó nyers tejből előállitott készitményekre. A csomagoláson fel kell tűntetni azt is, hogy milyen arányban tartalmaz tejport. A tervezet 20-25 ezer lejes pénzbirságot, valamint a termelők vagy a forgalamzók működési engedélyének hat hónapra szóló felfüggesztését irányozza elő, amennyiben megszegig a tejtermékek cimkézésével kapcsolatos előirásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Az év második felében növelik az alacsony közalkalmazotti fizetéseket

Az év második felében sürgösségi rendelettel  növelik az alacsony közalkalmazotti fizetéseket, nyilatkozta Dacian Cioloş miniszterelnök. E szabályozó rendelkezést a szerdai kormányülésen tűzték napirendre.”Az első olvasatban elemzett tervezetet a kormány a jövő héten fogadja el, miután a munakügyi miniszter és a szociális partnerek is megvitatják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Statisztikai adatok a romániai fizetésekről

Romániában az átlag nettóbér februárban két ezer lej volt, a legalacsonyabb fizetések a tanügyben – 1.880 lej -, mig a legmasabbak a közigazgatásban – három ezer lej -voltak, közölte szerdán az Országos Statisztikai Hivatal.Az átlag nettóbér februárban 12%-al növekedett az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A legnagyobb nettóbért, 5.100 lejt, az információ-technológia terén dolgozók vehették fel, mig a szállodai és vendéglői alkalmazottak mindössze 1.154 lej fizetésben részesültek az elemzett időszakban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó részletét

Magyarország visszafizette a Nemzetközi Valuataalap (IMF) és az Európai Unió által 2008-ban folyósitott 20 miliárd euró értékű hitel utolsó részletét , közölték szerdán a budapesti hivatalosságok.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszte kiemelte, hogy a magyar állam már egy hete kifizette az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet, amelyet az EU pénzügyileg most írt jóvá. Az utolsó részlet kifizetésével Magyarország törlesztette a teljes, 14,3 milliárd eurós IMF-EU hitelcsomagot, hangsúlyozta a gazdasági miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Rozalia Ganciulescu