Cabinetul Dacian Cioloş în şedinţă săptămânală

Salarile mai mici ale angajaţilor de la stat vor fi majorate din a doua jumătate a acestui an, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ este examinat în şedinţa de astăzi a guvernului – a anunţat premierul Dacian Cioloş, care a dat detalii despre acest proiect.
Reporter: Corectarea disfuncţionalităţilor salariale care s-au produs în timp pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării claselor salariale este obiectivul pe care şi-l propune noul proiect de ordonanţă de urgenţă. Proiectul aflat într-o primă discuţie în guvern, urmează să fie adoptat săpătmâna viitoare de către executiv, după ce ministrul muncii va discuta şi cu partenerii sociali. Dacian Cioloş spunea că ordonanţa se va aplica din a doua jumătate a acestui an şi în anul viitor.
Dacian Cioloş: Va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncţionalităţi salariale, care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos şi care vor corecta şi o parte din problemele care apar acolo unde în aceeaşi categorie de funcţionari, cu aceleaşi responsabilităţi putem avea salarii diferite pentru că oamenii au fost recrutaţi în perioade diferite. Deci vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar şi de legalitate.
Reporter: De asemenea, executivul va veni săptămânile viitoare şi cu un proiect de lege pe tema salarizării, cu abordare multianuală din 2018 încolo – spunea premierul. Se urmăreşte astfel o salarizare unitară însă corelată cu pachetul de legi privind reforma administraţiei.

*****

Cabinetul Dacian Cioloş se reuneşte în şedinţă săptămânală şi va analiza în primă lectură noul proiect al legii salarizării bugetarilor. Vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat la o întâlnire cu deputaţii din Comisia pentru Administraţie Publică, că, în acest moment, există două variante ale legii.
Vasile Dâncu: „Eu mi-aş dori să avem un proiect pe 4 ani, dacă se poate, să avem un proiect pe un deceniu în care să gândim strategic dezvoltarea sistemului de salarizare din România, dar în funcţie de banii pe care îi avem la dispoziţie trebuie să ne adaptăm. Dacă vom alege un singur an probabil că va fi numai din raţiuni care ţin de banii pe care îi avem în acest moment şi nu de altă opţiune. Sigur că toată lumea ar vrea să fie un sistem de continuitate. Sigur că pentru asta nu ajunge să-l proiectăm noi, ar trebui să-l respecte şi cei care vor veni după noi, guvernul care va veni după alegerile generale din toamnă. Nu este nimic definitiv, vom discuta mâine”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)