Rezultatele celei de-a treia ediţii a concursului de poezie francofonă (Haïku) organizat de OIF în Europa Centrală şi de Est

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, OIF a organizat a treia ediţie a concursului de poezie francofonă care a avut loc în perioada 23 februarie – 29 martie 2016 în cele 21 de state membre şi observatoare OIF (Albania, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Estonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina).

Participanţilor la această a treia ediţie li s-a cerut să folosească forma poetică japoneză haïku pentru a redacta în limba franceză un poem care să ilustreze sloganul „puterea cuvintelor”, slogan ales pentru marcarea Zilei Internaţionale a Francofoniei 2016.

Pagina Facebook „Concours de HAIKU” a primit peste 47.000 de vizitatori şi peste 7.000 de aprecieri. În cadrul concursului au fost publicate 142 de haïku-uri. Cele 10 haïku-uri care au primit cele mai multe aprecieri, au fost scrise de liceeni originari din 4 ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Moldova şi România). Participanţii au primit numeroase premii (lista celor zece câştigători figurează în anexă).

Premiul întâi beneficiază din partea OIF şi a partenerilor săi de un sejur într-o tabără de vară a Francofoniei organizată în Moldova, iar premiul al doilea de un sejur cultural în Bulgaria. Pentru mai multe informaţii: www.crefeco.org.

Această iniţiativă se înscrie în cadrul mobilizării tinerilor francofoni sub titlul „liberi împreună”. Pentru a participa la această campanie, vă invităm să vă postaţi mesajele pozitive pe platforma www.libresensemble.com sau să consultaţi site-ul www.jeunesse.francophonie.org.

Conform spiritului concursului şi regulamentului, clasamentul a fost realizat pe baza numărului de aprecieri din partea vizitatorilor, calculat pe 29 martie la 00:00, ora de închidere a voturilor. Clasamentul definitiv al concursului de haïku 2016 „Puterea cuvintelor” este următorul:

  1. Ancuta Stefana Damiana, România, 2628 aprecieri

Dieu parle au coeur

Qui devient l’église des mots.

Les mots purifient.

  1. Pinoșanu Cătălina Laura, România, 2462 aprecieri

Le sens de tes mots

M’aguerrit ou me détruit

Pour me découvrir

  1. Vlad Vlas, Moldova, 1139 aprecieri

Les mots beaux, nouveaux

C’est ma vie, c’est mon chapeau

J’aime le jour beau

  1. CHICIUC Alisa, Moldova, 1109 aprecieri

Le mot – le pouvoir

Qui donne l’identité

Et l’unicité.

  1. Petrova Marija, Macedonia, 1029 aprecieri

Des mots de la France,

Des mots macédoniens,

Autour du mot PAIX.

Orgest Beqiri, Albania, 940 aprecieri

Dans une claire ciel

Les mots sont la liberte

De voler sans peur

  1. Pancescu Laura, România, 936 aprecieri

Seulement l’amour;

Peut garder les mots vifs … Oui …

Aime! C’est l’amour!

  1. Denis Mocanu, Moldova, 700 aprecieri

La magie des mots

C’est parler sans offenser,

Avec vérité.

  1. Cibu Mihaela-Lavinia, România, 670 aprecieri

Dis-moi à ce thème

Envie d’écouter le même

Dis-moi « Que je t’aime ! »

  1. Stefan Bogdan, România, 524 aprecieri

Premier amour

Premier mot et sourire

Maman, mon pouvoir.