Date noi în scandalul „Panama Papers”

Date noi în scandalul „Panama Papers”. Jurnaliştii DIGI 24 au obţinut un răspuns oficial de la firma de avocatură Mossack Fonseca, cea de la care s-au scurs practic 11,5 milioane de documente despre ascunderea averilor multor personalităţi cunoscute, inclusiv este vorba despre lideri actuali sau foşti din politica la nivel înalt. Bun. Ce au transmis reprezentanţii companiei panameze ne spune Alexandra Albu, în direct prin telefon. Alexandra, bună ziuă.

Reporter: Bună ziua, Alice. Reprezentanţii Mossack Fonseca au trimis în răspunsul lor către DIGI 24 o scurtă declaraţie în care spun că, în primul rând scandalul cu care se confruntă firma panameză este de fapt rezultatul unei confuzii şi voi citi acum din declaraţia lor în care spun că: „domeniul nostru de activitate nu este foarte bine înţeles de către publicul larg şi din păcate articolele apărute în ultima vreme în presă nu fac decât să sporească în acest moment confuzia” şi continuă în această declaraţie de presă că situaţia este următoarea: practic Mossack Fonseca se declară victima unei infracţiuni, unui furt de date şi că practic nimic din ceea ce s-a obţinut pe cale ilegală, insistă cei de la Mossack Fonseca, practic niciunul dintre acele documente, spun ei, nu face dovada faptului că activitatea desfăşurată de ei ar fi ilegală, ar încălca undeva legislaţia, fie ea naţională, fie ea internaţională şi spun că firma Mossack Fonseca a fost tot timpul dedicată protejării reputaţiei sale internaţionale şi protejării intereselor clienţilor săi.

Evident, pentru că ei susţin că s-a comis o infracţiune prin acest furt de date, au şi deschis o acţiune în justiţie, au depus o plângere şi speră că cei vinovaţi pentru această scurgere masivă de informaţii să ajungă să dea socoteală în faţa justiţiei. Până când acest caz se va rezolva, până va exista o decizie a unei instanţe, Mossack Fonseca spune că se angajează să-şi ajute în continuare clienţii, să-i susţină şi să-şi facă datoria faţă de cei care au contractat serviciile Mossack Fonseca. Ce fac, de fapt, cei de la Mossack Fonseca, pentru că trebuie să le reamintim acest lucru telespectatorilor, ei intermediau pentru oameni de afaceri, pentru celebrităţi, pentru politicieni deschiderea unor companii paravan în paradisuri fiscale. Practic, ei se ocupau de toată partea de consultanţă financiară şi de consultanţă legală practic pentru a permite înfiinţarea acestor companii, dar nu se ocupau de managerierea lor efectivă. Evident, această misiune revenea celor care deschiseseră, celor care solicitaseră deschiderea acelor companii. Iată, deci, avem acest document transmis DIGI 24 chiar de Mossack Fonseca, la o solicitare transmisă de jurnaliştii postului nostru de televiziune.

DIGI 24  – 7 aprilie