2016. április 8

Klaus Iohannis államfő üzenete a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Április 8-a, Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe, mely egyben felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. Az ünnep alkalmából Klaus Iohannis román államelnök üzenetet intézett ezen etnikai kisebbséghez, amelyben kihangsúlyozta, hogy a romákat továbbra is diszkriminálják és a leggazdagabbtól a legkedvezőtlenebb helyzetben levő közösségeket alkotják.”A román államnak és ezen belül a román társadalomnak fel kell kutatnia a megoldásokat, amelyek előmozditják a romák társadalmi kirekesztésének megszűntetését, illetve társadalmi beilleszkedésüket”. Megjegyzendő, hogy e napot 1990-ben nyilvánitották hivatalosan Nemzetközi Roma Napnak, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán, a roma képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971 április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében. Itt fogadták el a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

„A román közszolgálati televiziónak a közszolgálati rádió példáját kellene követnie”

Gabriela Creţu szociáldemokrata szenátor, a kultúrális bizottság tagja úgy vélte, hogy a román közszolgálati televizió és rádió működését és megszervezését szabályozó törvény módositásáért hozott javaslatok egyike, pontosabban az igazgatótanács elnöki tisztségének és a vezérigazgatói funkciók elkülönitése nagyobb fokú ellenörzést biztositana a két intézmény vezetése és a tevékenység irányitása felett. Gabriela Creţu szerint a román közszolgálati televiziónak a közszolgálati rádió példáját kellene követnie, amely programjai és az interneten közölt anyagai révén a lakósság valamennyi kategóriájához szól. Petru Movilă, a Népi Mozgalom Párt képviselője válaszreakciójában kifejtette, hogy nem az emlitett két funckiót kell külön választani, hanem a törvénykezést kell világosan megfogalmazni a két intézmény esetében, a román köszolgálati rádiót „ki kell emelni” e törvényből, mivel más szabályok szerint működik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Az államfő visszaküldte a parlamenthez az országos pénzügyi rendszer maximális körültekintéssel történő felügyeletét előirányzó törvényt

Klaus Iohannis államfő felülvizsgálás végett visszaküldte a parlamenthez az országos pénzügyi rendszer maximális körültekintéssel történő felügyeletét előirányzó törvényt, amely előirányozza egy országos bizottság létrehozását e téren. Az emlitett országos bizottság minisztériumközi együttműködési struktúraként, mint nem jogi személy, működne a Román Nemzeti Bank, a Pénzügyi-Ellenörzési Hivatal és a román Kormány között, hozzájárulva ezáltal a pénzügyi stabilitáshoz. Az államfő szerint a törvény egyes rendelkezései nem világosak és hiányzik az előreláthatóság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Az export cégek mindössze 15%-a teljes egészében román tőkével működő vállalat

Az üzletikör javitásának szentelt pénteki konferencán Costin Borc gazdasági miniszter kihangsúlyozta, hogy a román export cégek mindössze 15%-a teljes egészében román tőkével működő vállalat. A tárcavezető ezen vállalatok támogatását szorgalmazta, megjegyezve: „Romániában kevés az exportőr-vállalatok száma és ha növelni akarjuk a kivitelt, támogatnunk kell ezeket a vállalaltokat. Románia a kivitel szempontjából gyenge országnak számit: világ viszonylatban az 53.-ik helyen, mig az EU szintjén a 17.-ik helyen szerepel. Romániában mintegy 50 cég működik teljes egészében román tőkével, s ezek üzleti forgalma meghaladja a 100 millió eurót”. Megjegyzendő, hogy a Kereskesdelmi Naplóban 750 ezer cég szerepel, de ezek közül mintegy 22 ezer összpontosit a kivitelre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)