Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut prima depunere de 100 de euro pentru cumpărarea sculpturii „Cuminţenia pământului”

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut, astăzi, prima depunere de 100 de euro, deschizând, astfel, oficial subscripţia naţională pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”. Cei care doresc să contribuie pot depune donaţiile în conturile deschise la şase bănci partenere, care au renunţat, pentru acest caz, la taxele şi comisioanele aferente.
Vlad Alexandrescu: Este un efort naţional, o campanie pentru a pune ceva laolaltă, este vorba de a ne pune împreună toţi cetăţenii de bunăcredinţă, de bună-voinţă, care vor să contribuie la acest scop unic, şi anume, de a ajuta statul să păstreze în circuitul public această operă extraordinară a lui Brâncuşi. Este prima dată când se face aşa ceva, de a deschide o campanie naţională de subscripţie publică pentru un scop de identitate naţională şi de păstrare a patrimoniului cultural al acestei ţări în circuitul public.
Realizator: Amintim că statul trebuie să plătească 11 milioane de euro pentru a deveni proprietarul acestei opere de artă, sumă la care s-a ajuns după îndelungi negocieri. Ministerul Culturii contribuie cu cinci milioane de euro şi speră ca restul să se adune din donaţiile populaţiei.