Sediul central al băncii Societe Generale a fost percheziţionat în urma dezvăluirilor din scandalul Panama Papers

Ancheta în cazul fraudelor fiscale făcute prin companii off-shore a ajuns şi la unul din cele mai importante grupuri bancare europene. Un înalt responsabil al Societe Generale a anunţat că sediul central al băncii din Paris a fost percheziţionat, marţea trecută, în urma dezvăluirilor din scandalul Panama Papers.

Banca ar fi deschis 1.000 de societăţi offshore prin intermediul firmei de avocatură din Panama, Mossack Fonseca, pentru a-i ajuta pe clienţii săi să-şi ascundă averile în paradisuri fiscale. Procurorii au ridicat de la sediul central al Societe Generale numeroase documente. Consorţiul Internaţional al Ziariştilor de Investigaţie, care a coordonat ancheta legată de fraudele fiscale, a anunţat că noi informaţii compromiţătoare despre oameni de afaceri, politicieni şi sportivi vor fi publicate în curând. În mai puţin de o săptămână, „Panama Papers”, cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, a provocat demisia premierului islandez şi a afectat credibilitatea preşedintelui Argentinei, Mauricio Macri şi a premierului britanic, David Cameron. Presa a dezvăluit că tatăl premierului britanic, decedat în 2010, a înfiinţat un fond de investiţii în Panama. Deşi iniţial a negat, David Cameron a recunoscut că a deţinut acţiuni în acel fond până în anul 2010 şi că le-a vândut înainte de a deveni premier.
David Cameron: „Aş fi putut să gestionez mai bine această situaţie, dar am o lecţie de învăţat şi o voi face. Să nu reproşaţi nimic consilierilor din Downing Street, eu sunt singurul care ar trebui blamat”.
Sute de protestatari au cerut ieri demisia şefului guvernului britanic în timpul unei manifestaţii desfăşurate în faţa reşedinţei din Downing Street.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)