Conducerea ANAF şi cea a ONPCSB, audiate de membrii Comisiei de Finanţe din Camera Deputaţilor

Conducerea ANAF şi cea a Oficiullui Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor au fost audiate astăzi de membrii Comisiei de Finanţe din Camera Deputaţilor. Deputaţii s-au interesat de acţiunile întreprinse de cele două instituţii după dezvăluirile din scandalul dosarelor Panama. Iulia Gherman are amănunte.
Reporter: Preşedintele ONPCSB, Neculae Plăiaşu, a declarat că în perioda 2003-31 martie 2016 în bazele de date ale oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice şi juridice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama. Aceste persoane nu sunt însă din categoria celor suspecte de a fi desfăşurat acţiuni de spălare a banilor sau de terorism – a spus Neculae Plăiaşu. El a precizat totodată că anul trecut oficiul a transmis 13 sesizări către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi alte şase către SRI cu privire la activităţi financiare suspecte.
Neculae Plăiaşu: Pentru sprijinul analizelor proprii, în anul 2015 oficiul a transmis 361 de cereri de informaţii către unităţi de informaţii financiare străine. Amintesc Cipru, 40 de astfel de cereri; Italia, 30; Elveţia, 26; Marea Britanie, 20; Insulele Virgine Britanice, 16; Letonia, 15; Panama, 11 cereri.
Reporter: Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a precizat că există suspiciuni la adresa unor cetăţeni sau companii din România care au desfăşurat activităţi financiare de spălare a banilor, activităţi legate de dosarele Panama. Agenţia a iniţiat demersuri pentru obţinerea tuturor datelor.
Dragoş Doroş: În momentul acesta informaţiile fiscale sunt nişte informaţii care trebuie foarte bine cântărite. Aceste tipuri de informaţii nu se pot stabili în câteva zile. Nici un fisc până acuma, din Europa, nu a anunţat câte un rezultat.
Reporter: La audierile din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor atât preşedintele ANAF, cât şi cel al ONPCSB, au pledat pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ de combatere a evaziunii fiscale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 aprilie