2016.április 13

Befejeződtek a tárgyalások a Cotroceni palotában

A kormánnyal és parlamenti pártokkal folytatott konzultációsorozat végén, Klaus Iohannis államfő szerdán közölte, hogy módositják az elavultnak bizonyult nemzetbiztonsági törvényeket Romániában, és felszámolják a titkosszolgálatok és fegyveres erők munkáját hátráltató joghézagokat. Az első ütemben a bukaresti kormány május végéig a parlament elé terjeszti a terrorelhárítási törvény tervezetét, valamint a kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő, illetve az információbiztonsági törvény új változatát. Az új nemzetbiztonsági törvényeket várhatóan 2017-től kezdődően, az idei év végén megválasztandó új parlament fogadja majd el, közölte a román államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Elfogadták a törlesztést kiváltó ingatlanátadás törvény-tervezetet

A képviselőház szerdai ülésén szakaszonként elfogadta a törlesztést kiváltó ingatlanátadás törvény-tervezetet. A parlamenti frakció nagyrésze egyetértett e tervezettel, mig Daniel Zamfir liberális képviselő a dokumentum kezdeményezője, ismételten megerősitette, hogy a leendő törvény megteremti az egyensúlyt az ügyfelek és bankok közötti kapcsolatban. A törvénytervezetet a bankszféra nyomásának engedve Klaus Iohannis államfő tavaly decemberben küldte vissza megfontolásra a parlamentnek, amely a szerdai ülésen, kisebb módosításokkal, másodszor is elfogadta. A parlament hosszas viták után annyit módosított a jogszabályon, hogy csak a 250 ezer eurónál kisebb hitelekre korlátozta a törlesztés helyetti ingatlanátadás lehetőségét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

A Dacia a románok által kedvelt gépjármű

Az év első három hónapjában mintegy 82 ezer személygépkocsit jegyeztek be Romániában, ami csaknem 20%-al jelent többet az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A gépjárművek nagy része másodkézből vásárolt, mutatnak rá a hivatalos adatok. A Dacia a románok által kedvelt gépjármű, s az első negyedévben több, mint ötezer új gépkocsit jegyeztek be. A preferencia-listán a Dacia után a Skoda, a Volkswagen és a Ford következik. A másodkézből vásárolt személygépkocsik listáján a Volkswagen, az Opel ş és az Audi szerepel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Tiltakoznak a környezetvédelmi minisztérium alárendeltségben levő alkalmazottak

A környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében levő alkalmazottak tiltakoztak a minisztérium bukaresti szákháza előtt, fizetésemelést követelve.Szerintük nincs rendjén, hogy a nemrég létrehozott Országos Erdészeti Őrség tagjai háromszor nagyobb fizetést kapnak a rendszer többi alkalmazottjához képest.Cristiana Paşca Palmer tárcavezetőtől a bérek egyformává tételét követelték, ellenkező esetben folytatják a tiltakozásokat. Megmelitendő, hogy jelenleg a parlamentben épp béremelésen dolgoznak, de a kormány azt állitja, hogy költségvetési szempontból nem tartható fenn. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

A kormány lemondott a költségvetési bérekre vonatkozó rendelet-tervezetről

A kormány lemondott a költségvetési bérekre vonatkozó rendelet-tervezetről, közölte Dan Suciu kormányszóvivő, aki megjegyezte, hogy Dacian Cioloş miniszterelnök szerint egy ilyen jogszabálynak el kell nyernie a szociális partnerek támogatását is.”A kormány célja az, hogy e rendelet-tervezetet vitassák meg a szakszervezeti és a szociális partnerek is”, fűzte hozzá a kormány szóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Európai Beruházási Bank 25 millió euró hitelt utalt át az OTP Bank Románia számlájára

Az OTP Bank Románia 25 millió euró hitelkeretet kapott az Európai Beruházási Banktól (EIB) a kis- és középvállalkozások támogatására. Az OTP Bank Románia közlése szerint a tiz év alatt visszatéritendő kölcsönt az érintett vállalkozások és intézmények beruházás- és humánerőforrás-fejlesztésre, illetve fiatalok alkalmazására használhatják. Az OTP Bank Románia azért kötött megállapodást az EIB-vel, hogy a kis- és középvállalkozások előnyös finanszírozási forráshoz juthassanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)