2015. április 14

A munkaügyi miniszter benyújtotta lemondását

Ana Costea munkaügyi miniszter csütörtökön benyújtotta lemondását annak nyomán, hogy a hét első napjaiban a költségvetési szakszervezetek elégedetlenségüknek adtak hangot a közszféra bérezésére vonatkozó kormányrendelet-tervezet kapcsán és emiatt a tárcavezető megvonta a közalkalmazottak béremeléséről szóló sűrgösségi tervezet támogatását. Dacian Cioloş miniszterelnök elfogadta Ana Costea lemondását és bejelentette, hogy hamarosan beterjeszti javaslatát Klaus Iohannis államfőhöz a munkaügyi minisztérium új vezetőjéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Tiltakozásokkal fenyeget a SANITAS szakszervezeti szövetség

A SANITAS szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy a jövő héttől tiltakozásokba kezd, amennyiben nem találnak megoldást a jövedelmi egyenlőtlenség és diszkrimináció megszüntetésére, a posztok felszabaditására és a fizetések 25%-al való növelésére.Igy, április 20-án a megyei prefektúrák szákháza előtt szerveznek tiltakozó akciókat, majd a jövő hónap kezdetén az egészségügyi-, a munkaügyi- és a pénzügyi minisztérium előtt tiltakoznak, jegyezte meg a SANITAS szakszervezet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A PNL nyilt levele

A Nemztei Liberális Párt (PNL) elutasitja a Bukarest főpolgármesteri funkció betöltésére javasolt saját jelöltje ellen több civilszervezet által felhozott vádakat. A PNL nyilt levelében arra kérte mindazokat, akik szélsőségességgel vádolják Marian Munteanut, hogy bizonyítsák be állításaikat.”Az alaptalan vádolások csakis propaganda-beszédek”, jegyi meg a nyilt levél. Mint ismeretes Marian Munteanu az 1990-es Egyetem-téri kommunista-ellenes tüntetések vezéralakja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A román kormány humanitárius segélyt nyújt a moldáviai fogyatékos személyek számára

A húsvéti ünnepek alkalmából a román kormány 20 ezer, élelmiszerterméket tartalamzó csomaggal segiti a  moldáviai fogyatékos személyeket. Csütörtökön már megérkezett Kisinyóvban a 12.500 csomagot szállitó kamion, mig a többi a jövő héten jut a helyszinre. A termékek román gyártmányúak és minőségi-, illetve élelmiszer-biztonsági tanusitványok kisérik. A csomagok zöldség- és húskonzerveket, rizset, kukoricalisztet, fehér lisztet, spagettit tartalmaznak és értékük mintegy 30 euro.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Rozalia Ganciulescu