Activitatea militară a Rusiei s-a extins la nivelul celei din timpul Războiul Rece, susţine un amiral al Forţelor Navale ale SUA

Rusia plasează în dispozitiv rachete balistice şi submarine de atac, numărul, raza de acţiune şi forţa de agresiune fiind la un nivel care nu a mai fost văzut în ultimele decenii, subliniază un oficial al Marinei Statelor Unite. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului american CNN, comandantul forţelor navale ale SUA în Europa, amiralul Mark Ferguson, a declarat că extinderea prezenţei militare ruse reflectă o alarmantă viziune strategică globală.

„NATO este văzută ca fiind o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, iar în era post-Război Rece expansiunea Alianţei Nord-Atlatince spre est, cât mai aproape de Rusia, împreună cu capabilităţile noastre militare sunt considerate, de asemenea, o ameninţare viscerală la adresa Rusiei”, a declarat amiralul Ferguson. Oficialul militar american a făcut declaraţiile de la baza navală din Napoli, în Italia, unde se află baza centrală a Forţelor Navale ale SUA şi Flota a 6-a a Forţelor Navale ale SUA. După ani întregi şi miliarde de dolari cheltuiţi în investiţii, Rusia mobilizează submarine noi, care sunt extrem de greu de urmărit şi detectat. Sunt submarine silenţioase, bine înarmate şi cu o rază foarte mare de acţiune. „Submarinele pe care le vedem sunt aproape invizibile. Am observat deja că ruşii au sisteme militare extrem de avansate, sisteme de rachete care pot lovi ţinte foarte îndepărtate. Am văzut, de asemenea, că devin extrem de eficienţi în operaţiuni, cu cât sunt la distanţă mai mare de apele lor teritoriale”, a declarat amiralul Ferguson. SUA au în prezent 53 de submarine, dar numărul acestora va scădea la 41 până la sfârşitul anilor 2020. „Nu putem menţine în prezent la nivel de 100% vigilenţa privind activitatea submarinelor ruseşti. Submarinele noastre de atac sunt mult mai bune, dar nu sunt suficiente, iar submarinele ruseşti reprezintă o ameninţare pentru flotele noastre de portavioane”, a declarat pentru CNN amiralul James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO.

Intensificarea activităţii submarinelor Rusiei este însoţită de o expansiune militară lărgită. Rusia a adăugat sau modernizat 12 baze navale de-a lungul Cercului Arctic, extinzând capabilităţile sale militare şi plasând un număr mare de submarine în Atlantic, în zona Groenlanda-Islanda-Marea Britanie, mai aproape de SUA şi apele teritoriale ale NATO. De asemenea, Moscova a staţionat recent şase submarine în Marea Neagră, submarine care pot ajunge foarte uşor în Marea Mediterană. „Ei şi-au extins capacitatea de luptă şi au extins zona de acţiune”, a mai spus amiralul Mark Ferguson. SUA apreciază că noua activitate a Rusiei este proiectată să atingă obiective multiple, inclusiv să prevină ca NATO şi SUA să poată opera în interiorul zonei pe care Rusia o consideră „zonă aflată în imediata vecinătate a frontierelor sale”. Amiralul Ferguson a mai spus că ţinta principală a Rusiei „este de a-şi construi capabilitatea navală subacvatică astfel încât să poată respinge capacitatea NATO şi SUA de a efectua manevre pe flancurile maritime ale Alianţei Nord-Atlantice”. Îngrijorate de expansiunea Rusiei în ce priveşte flotele de submarine, SUA şi aliaţii săi din NATO lansează noi sesiuni de exerciţii militare şi jocuri de război anti-submarin.

În plus, sunt staţionate sisteme militare noi, printre care şi aeronava militară de recunoaştere P8 Poseidon. Activitatea militară a Rusiei se extinde, însă, şi la suprafaţă. Incidentul petrecut recent în Marea Baltică, unde un avion de vânătoare rus a efectuat zboruri razante de şicanare deasupra distrugătorului american USS Donald Cook, reprezintă un comportament pe care comandanţii Forţelor Navale ale SUA nu l-au mai cunoscut decât în timpul Războiului Rece. „Am iniţiat apeluri radio atât în engleză, cât şi în rusă, dar avionul nu a răspuns şi a stabilit un curs direct spre navă. Cu toate că am mai văzut astfel de interacţiuni şi înainte, aceasta a fost diferită pentru că a avut loc chiar în apropierea navei – la mai puţin de 10 m lateral şi 30 de m pe verticală”, a mai spus pentru CNN amiralul Mark Ferguson.

CNN INTERNATIONAL – 15 aprilie