Revista presei internaţionale – 16 aprilie 2016

Amintit cu insistenţă de presa internaţională în ultimele săptămâni sub numele de „Panama Papers”, scandalul banilor ascunşi în companii offshore continuă să facă victime în Europa. După ce, recent, premierul islandez şi-a anunţat demisia fiindcă numele său a apărut în dezvăluirile „Panama Papers”, acum a venit rândul ministrului industriei şi turismului din Spania să facă acelaşi pas. La Stampa scrie că ministrul şi-a recunoscut printr-o scrisoare vina „de a nu fi furnizat informaţii precise despre faptele petrecute acum mai bine de 20 de ani”. Tot în ceea ce priveşte „Panama Papers”, preşedintele rus acuză Statele Unite că s-ar afla în spatele unui mecanism de diseminare a unor informaţii menite să discrediteze Rusia. Le Figaro notează, sub titlul „Putin denunţă ‘provocările’ Statelor Unite”, că preşedintele Rusiei a admis că informaţiile din anchetă sunt adevărate însă nu dezvăluie nimic ilegal. În opinia lui Vladimir Putin, această ancheta jurnalistică vizează să „genereze tulburări” cu privire la activităţile prietenilor săi, sugerând că fondurile sunt destinate unor „responsabili, inclusiv preşedintelui”, arată Le Figaro.
Din actualitatea politică europeană reţinem criza cu care se confruntă Macedonia, unde au fost convocate alegeri parlamentare anticipate pentru data de 5 iunie, după ce legislativul a fost dizolvat. Stratfor comentează că această măsură, mediată de Uniunea Europeană, vizează încetarea unui blocaj politic vechi de câteva luni având legătură cu un scandal privind interceptări telefonice ilegale. După alegeri, „noua administraţie va trebui să facă faţă unei crize nesfârşite a refugiaţilor, unei ţări fragmentate politic şi etnic şi unei dispute nesoluţionate cu Grecia privind numele ţării”, mai subliniază Stratfor. Pe de altă parte, președintele Consiliului European a solicitat Macedoniei să nu lase criza sa politică să afecteze relațiile cu Uniunea Europeană și NATO. Potrivit Euractiv, Donald Tusk a avertizat că viitorul relaţiilor Macedoniei cu cele două foruri „este în pericol”.
Din Belgia aflăm că ministrul transporturilor şi-a dat demisia pe fondul disputelor legate de securitatea pe aeroporturile din ţară. The Guardian comentează că decizia survine acuzaţiilor potrivit cărora ministrul a încercat să acundă lipsa de reacţie a unor responsabili în faţa unui raport care avertiza în legătură cu deficienţele de securitate de pe aeroporturile belgiene. Terorismul nu îngrijorează numai statele europene, acesta fiind subiectul central şi al reuniunii statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice, care a avut loc în Turcia. Publicaţia Habertürk scrie că în declaraţia finală a celei de a 13-a reuniuni a Organizaţiei, Iranul este acuzat că sprijină terorismul şi că se amestecă în problemele interne ale statelor din regiune. De cealaltă parte, Iranul acuză o lipsă de unitate a statelor islamice în problemele importante. Tehran Times scrie că adjunctul ministrului de externe iranian a apreciat că Organizaţia Cooperării Islamice „a eşuat în a aduce unitate între statele membre”. Responsabilul iranian şi-a exprimat regretul că unii membri ai Organizaţiei „caută doar să îşi îndeplinească propriile interese în detrimentul unităţii islamice”.
Rămânând în zonă, amintim că organizaţia Human Rights Watch a lansat un semnal de alarmă în legătură cu situaţia umanitară din Siria, unde peste 30.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în ultimele 48 de ore încercând să ajungă în Turcia. Potrivit Le Figaro, organizaţia amintită acuză dispozitivul de securitate turc că a deschis focul asupra celor care se apropie de frontieră. Respingând aceste acuzaţii, Ankara reclamă la rândul său că Uniunea Europeană nu se achită de obligaţia de a prelua refugiaţi direct din Turcia în schimbul celor care sunt trimişi înapoi de Atena în Turcia. Din publicaţia bulgară Standart aflăm că autorităţile de la Sofia au dislocat 300 de militari la frontiera cu Turcia şi cu Macedonia pentru a ţine sub control fluxul de refugiaţi. Grecia însă continuă să ducă greul în problema refugiaţilor, după observă The Guardian, care subliniază că statele europene au relocat de pe teritoriul elen sub 3,5% din numărul refugiaţilor pe care îl promiteau la semnarea acordului UE-Turcia. Într-un gest simbolic, Papa Francisc urmează să se deplaseze în cursul acestei zile în insula grecească Lesbos pentru a vizita o tabără de refugiaţi. La Stampa scrie că Papa Fransic va lua prânzul cu o familie de refugiaţi iar apoi va păstra un moment de reculegere în port, unde vor fi aruncate în mare coroane de flori în memoria celor decedaţi în timpul traversării.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR