Participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie, 23 aprilie-7 mai 2016, Jaffa Port

Festivalul Internațional de Fotografie va avea loc în perioada 23 aprilie – 7 mai 2016 în centre culturale din Orașul Vechi și Portul din Yaffo.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, România va fi reprezentată în program de expoziția de fotografie ”Roma always” semnată de Mugur Vărzariu, care va fi prezentată în Hangar 1 din Portul din Yaffo.

În cadrul programului de evenimente al festivalului, artistul român va participa în data de 26 aprilie, ora 17:00 la o întâlnire cu publicul, iar în data de 27 aprilie, ora 21:00 la Photographers Marathon. Ambele evenimente, în limba engleză, vor avea loc la Hangar 1 în Portul din Yaffo.

Programul de vizitare al expoziției:

23-30 aprilie 2016, între orele 10:00-22:00, cu excepția zilelor de vineri și ajun de sărbătoare când programul de vizitare este între orele 10:00-15:00

1-3 mai 2016, între orele 17:00-22:00

6 mai 2016, între orele 10:00-15:00

7 mai 2016, între orele 10:00-22:00

Detalii suplimentare și bilete : *8780 sau online http://www.leaan.co.il/, www.photographyfestival.co.il    

Mugur Vărzariu (www.mugurvarzariu.com) este unul dintre cei mai apreciați fotografi și activiști sociali din România, lucrările sale fiind premiate cu distincții internaționale. Din 2010 Mugur Vărzariu activează ca fotograf documentar, fiind corespondent al unor importante agenții de știri: Mediafax, Associated Press sau Getty Images. Fotografia reprezintă pentru el un mijloc de exprimare și promovare a activității sale sociale. Astfel că, în proiectele sale, acesta abordează aspecte actuale ale vieții cotidiene din România contemporană, într-o încercare de încurajare a dezvoltării spiritului civic în rândul instituțiilor și la nivel individual. Mugur Vărzariu consideră că, deși fotograful trebuie să fie obiectiv în realizarea lucrărilor sale, acesta trebuie să-și ducă proiectul mai departe și să încerce să aducă o contribuție pozitivă care va rezulta într-o schimbare socială. Tema principală a lucrărilor și a activității sale sociale o reprezintă comunitatea română de etnie rromă, fiind invitat de către UNICEF România și Elveția, Open Society și Amnesty International să realizeze lucrări pe această temă.

Fotografiile sale au fost publicate de către importante canale de televiziune, reviste și cotidiene internaționale precum Le Monde, The Economist, The New York Times, Welt, Los Angeles Times, 6 Mois, Beobachter, Marianne, VICE Syrian Issue, BBC, The Guardian, AFP, Vice News.

A expus pentru UNHCR, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la inființarea organizației. Fotografiile sale sunt proiectate în mod constant la fiecare ediție a Visa Pour l’Image, cel mai prestigios festival internațional de foto-jurnalism la nivel internațional. Este primul fotograf român membru al Canon Ambassadors Program. A susținut numeroase prelegeri la invitația Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Ambasadei Olandei și a Băncii Mondiale.

În 2014, a fost numit ambasador al Fundației World Vision, fiind public speaker pe tema drepturilor omului și a implicării sociale prin fotografie.  În această calitate, a fost invitat să susțină și să promoveze această temă în instituții de învățământ din România și Europa, precum Școala Lauder Reut, Colegiul I.L. Caragiale, Colegiul Național Aurel Vlaicu, Colegiul Național Grigore Moisil. Școala Avram Iancu. Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța și Institutul de Studii Fotografice din Catalonia.

Festivalul Internațional de Fotografie (www.photographyfestival.co.il) reunește peste 200 de artiști fotografi din Israel și din străinătate într-un program de 30 de expoziții, conținând peste 1000 de exponate. Scopul festivalului este de a oferi o platformă culturală pentru schimburile interdisciplinare prin fotografie, promovând, în același timp, și schimbarea socială. Programul de expoziții reprezintă o ocazie pentru fotografi profesioniști și amatori și pentru publicul larg de a realiza o cercetare amănunțită a granițelor fotografiei. Tema ediției 2016 a festivalului este ”Protective Space”, alături de Mugur Vărzariu, vor participa artiști din Israel, Polonia (Wojtek Wilczyk), Franța (Mathieu Pernot), Italia (Federica Valabrega), SUA (Doug Rickard) și Cehia (Antonin Kratochvil).