Timbrul literar, abandonat a doua oară!

  • Anunțul că doi importanți editori vor fi prezenți la ședința Comisiei de Cultură a intimidat pe inițiatorii legii, care au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi
  • Este a doua oară când acest proiect este abandonat în urma protestelor publice

Asociația Editorilor din România salută decizia de ieri a inițiatorilor legii timbrului cultural de a retrage de pe ordinea de zi din 19 aprilie a Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților proiectul nr. 583/2014 care prevede instituirea unui timbru literar de un leu în beneficiul Uniunii Scriitorilor din România. Solicitarea inițiatorilor a venit după ce Asociația Editorilor din România acreditase prezența editorilor Gabriel Liiceanu (Humanitas) și Silviu Lupescu (Polirom) la ședința de mâine pentru a încerca să lămurească deputații cu privire la nocivitatea acestei legi.
Reamintim că editorilor li s-a promis public anul trecut că legea nu va fi repusă în discuție până când cele două părți – plătitorii și beneficiarii – nu vor cădea de acord asupra unui mecanism. Aceste consultări nu au avut loc niciodată. Modul netransparent în care au fost reluate dezbaterile la acest proiect de lege a întărit sentimentul că avem de-a face cu încă „o lege cu dedicație”, inițiatorii – deputatul Traian Dobrinescu și senatorul Varujan Vosganian –  fiind membri și chiar lideri ai Uniunii Scriitorilor din România. Ieri, surse din conducerea Comisiei au precizat că proiectul de lege nu va mai fi repus pe ordinea de zi în această legislatură.
Atașăm cele două versiuni ale ordinii de zi ale ședinței din 19 aprilie, prima publicată pe 14 aprilie, cea de-a doua pe 18 aprilie, cu eliminarea punctului 4 referitor la proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural.