BALKAN INSIGHT: Le Pen salută noul partid naţionalist din România

Cu ocazia participării sale la un summit al politicienilor de extremă dreaptă organizat în România, preşedinta Frontului Naţional francez
a salutat programul unui nou partid din această ţară care se declară împotriva Uniunii Europene

BALKAN INSIGHT (Serbia), 18 aqprilie 2016 – În timp ce partidele de extremă dreaptă câştigă de ani de zile tot mai mult teren în Uniunea Europeană, de câţiva ani, Romănia se mândrea cu faptul că pe scena sa politică nu există un echivalent al acestor partide.
Totuşi, situaţia s-ar putea schimba, având în vedere că naţionaliştii români se pregătesc să lanseze Forţa Naţională, un partid care preia modelul Frontului Naţional de extremă dreaptă din Franţa.
„Sprijinim ideea unei suveranităţi crescânde a României, precum şi o revizuire a principiilor de bază din Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul Laurenţiu Rebega la o conferinţă de presă organizată la Sinaia, în sudul (sic!) României.
Rebega, singurul membru român al grupului de extremă dreaptă „Europa Naţiunilor şi a Libertăţii” din Parlamentul European, a mai adăugat că noul partid va facilita o promovare mai bună a imaginii României şi se va asigura ca toţi cetăţenii săi „să beneficieze de acelaşi tratament de care se bucură şi ceilalţi europeni”.
Noul partid se bucură de sprijinul solid al Marinei Le Pen, lidera puternicului Front Naţional din Franţa, care a venit la Sinaia pentru a participa la conferinţa internaţională a politicienilor de dreapta.
Printre invitaţi s-au mai numărat europarlamentarul olandez Marcel de Graaf, Edouard Ferrand din Franţa şi Franz Obermayr din Austria.
„Uniunea Europeană nu este adapată realităţilor din vremurile noastre. Avem nevoie de un nou tip de colaborare între europeni, care să le respecte istoria, suveranitatea şi libertatea. UE e incapabilă să soluţioneze crizele actuale”, a spus dna Le Pen. „De aceea mă aflu aici: ca să promovez coaliţia noastră patriotică din Parlamentul European şi din România”, a adăugat ea.
Ambii politicieni sunt controversaţi.
În timp ce Le Pen însăşi este acuzată de finanţări dubioase şi de faptul că ar cocheta cu Moscova, patidul său e deseori acuzat de xenofobie şi de antisemitism.
Rebega e anchetat într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România (DNA), care cercetează cazuri legate de spălarea de bani şi de mită. În timp ce, în România, politicienii sunt frecvent acuzaţi că sunt mulţumiţi şi detaşaţi de actuala situaţie, discursul împotriva UE al Marinei Le Pen stârneşte cea mai multă îngrijorare.
„Autorităţile trebuie să ia măsuri împotriva unor asemenea discursuri extremiste şi antieuropene… România nu e şi nici nu trebuie să devină un loc unde discursurile extremei drepte sunt binevenite”, a declarat europarlamentara Viorica Dăncilă, membră a Partidului Social Democrat (PSD), un partid de centru.
România a fost de multă vreme unul dintre cei mai proeuropeni membri ai organizaţiei, dar crescânda insecuritate economică şi culturală împinge tot mai mulţi oameni să-şi reconsidere sprijinul faţă de Bruxelles, mai ales în problemele legate de deciziile economice centralizatoare şi de refugiaţii în căutare de azil în Europa. De obicei, mişcarea de extremă dreaptă era reprezentată de Partidul România Mare (PRM), care are opinii extrem de naţionaliste şi de xenofobe şi care s-a concentrat asupra unor presupuse conspiraţii antiromâneşti ale etnicilor maghiari din Transilvania, insultându-i totodată pe evrei, pe ţigani şi pe românii de orientare liberală.
Totuşi, PRM nu a reuşit să intre în parlament în urma ultimelor alegeri generale.

Articol de Marian Chiriac, BIRN

Traducerea: Alexandru Danga