Revista presei internaţionale – 19 aprilie 2016

Peste 400 de imigranţi, în mare parte originari din Somalia, Eritreea şi Etiopia au fost daţi dispăruţi după ce mai multe bărci care îi transportau din Egipt în Italia s-au scufundat, anunţă EUObserver. Forţele de intervenţie au reuşit să salveze numai 29 de persoane, scrie The Daily Mail. Preşedintele italian Sergio Mattarella a deplâns noua tragedie din Marea Mediterană, adaugă La Stampa. Amnesty International a avertizat că peste 46.000 de refugiaţi şi imigranţi sunt blocaţi în Grecia, în condiţii îngrozitoare, după închiderea frontierei cu Macedonia, adaugă Europe Online Magazine. În martie, 26.460 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti venind din Turcia, a precizat Frontex, citată de European Voice.

Forţele israeliene de apărare, IDF, au anunţat descoperirea primului tunel construit de Hamas din Fâşia Gaza până în Israel, după 2014, când Israelul a lansat o operaţiune de distrugere a reţelei de tuneluri a mişcării islamiste, scrie Haaretz. Site-ul palestinian Zamn Press a relatat că tunelul a fost construit în doi ani, cu infrastructură energetică. Semnalează descoperirea tunelului Hamas apropierea unui nou conflict? întreabă Jerusalem Post, după ce Hamas a subliniat că tunelul descoperit acum este numai „o picătură într-o mare de acţiuni” pe care le pregăteşte mişcarea împotriva Israelului. În acelaşi timp, armata israeliană a lansat un exerciţiu militar surpriză în nordul ţării, cu numeroase avioane, vehicule şi trupe, pentru testarea timpului de reacţie a Comandamentului Nordic, anunţă Times of Israel. Totodată, pe fondul tensiunilor într-o ascensiune rapidă de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza, Israelul a efectuat săptămâna trecută cel mai mare exerciţiu civil din apropierea enclavei palestiniene, de la războiul cu Hamas, din 2014, aminteşte ziarul israelian. O sursă diplomatică a dezvăluit pentru Arutz Sheva că Israelul a oprit complet intrarea de ciment în Gaza, ca parte a războiului împotriva aşa-numitelor tuneluri ale terorii. În acelaşi timp, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, la Moscova, pentru a discuta despre relansarea eforturilor de pace în conflictul israelo-palestinian, în cadrul unei conferinţe internaţionale, menţionează Jerusalem Post. Şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa la Moscova săptămâna aceasta.

Speranţele principalilor producători de petrol din lume, reuniţi duminică la Doha, au fost de scurtă durată, deplânge presa economică. Sancţiunea a venit imediat, observă Le Monde. Luni dimineaţă, cursul ţiţeiului a scăzut cu 7% la deschiderea pieţelor asiatice, înainte de reveni la 42 de dolari barilul Brent, notează Financial Times. Iranul deschide vanele, rubla se scufundă, titrează Courrier International. Negocierile dintre Rusia, Arabia Saudită şi alte 15 state au eşuat în mod lamentabil, acuză Kommersant, anunţând o nouă reuniune în iunie, dar şi o posibilă scădere a preţurilor la 30 – 35 de dolari barilul.

Este posibil ca saudiţii să fi avut reticenţe şi din cauza unui acord implicând Rusia, rivala lor la producţia de petrol şi la cotele de piaţă din lume, crede The Economist. Pe de altă parte, producţia americană ar putea scădea de la 9,4 milioane de barili pe zi, anul trecut, la 8,6 milioane în 2016 şi la 8 milioane în 2017, estimează Agenţia americană pentru energie, citată de Wall Street Journal.

Miniştrii de Externe ai Rusiei, Chinei şi Indiei s-au întâlnit la Moscova, la al 14-lea summit trilateral (RIC), pentru o analiză a parteneriatului lor strategic, informează Sputnik. De asemenea, New Delhi şi Moscova au trecut în revistă progresele în participarea Rusiei la sectorul apărării din India, după ce un acord de cooperare a fost semnat la finele anului trecut pentru construcţia de elicoptere ruseşti Kamov Ka-226 în India. Abordând problema terorismului la reuniune, cele trei ţări au stabilit că este momentul să joace un rol de lider în combaterea acestui flagel global, notează The Times of India. Rusia şi China vor coopera pentru salvgardarea păcii regionale şi internaţionale, asigură China Daily. Directorul FMI, Christine Lagarde, şi-a susţinut viziunea pozitivă privind economia chineză, la reuniunea liderilor FMI şi Banca Mondială, de la Washington, scrie tot China Daily. „Economia chineză suferă o transformare masivă”, a spus Lagarde, subliniind că FMI a revizuit rata de creştere pentru Beijing de la 6,3%, la 6,5% în acest an.

Cristina Zaharia