2016. április 20

A képviselőház szerdai ülését felfüggesztették

A képviselőház szerdai ülését, kvórum hiányában, a jövő hétre halasztották. A szerdai ülés napirendjén szerepelt a közbeszerzésekre vonatkozó törvénycsomag záró szavazata. Dacian Cioloş miniszterelnök nemrég e jogaszabályok sürgösségi eljárással való megszavazását kérte a képviselőktől, hogy Romániát ne bűntesse meg az Európai Bizottság. A végső szavazat érdekében napirendre tűzték Klaus Iohannis államfő kérését is, mely szerint fontolják meg a helyi megválasztottak jogállására vonatkozó törvénytervezetet. Az államfő szerint a polgármesteri, a helyi- és megyetanácsosi, valamint a Megyei Tanács elnöki mandátum érvényességét vesziti, ha az illető személyt szabadságvesztésre itélik, függetlenül a bűntetés biróság által elrendelt végrehajtási módszerétől. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség tagjai sztrájkőrséget állnak a parlament előtt

A szakszervezeti tagok, egyebek mellett, az egészéségügyi rendszerben uralkodó aránytalanságok felszámolását követelik. „A Frăţia Szakszervezeti Szövetséghez társult közalkalamazottakkal együtt a parlament és az Izvor park előtt tiltakozunk. Ugyanakkor találkozni akarunk a két parlamenti kamara elnökével. Minket jelen pillanatban a rendszerben létező bér-aránytalanságok felszámolása, illetve a megigért 25%-os béremelés érdekel. Még sok más követelményünk van, amit  hamarosan a közvélemény tudomására hozunk „, hangsúlyozta Marius Sepi szakszervezeti vezető.A szakszervezeti tagok a túlórákért járó pótlékok folyósitását, a zárolt posztok felszabaditását é az iskolai orvoshálózat helyreállitását is követelik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Lazăr Comănescu külügyminiszter a spanyol igazságügyi miniszterrek találkozott

Lazăr Comănescu külügyminiszter köszönetet mondott Rafael Catalá Polo spanyol igazságügyi miniszternek a spanyolországi románok által igényelt kettős állampolgárság megadását előmozditó párbeszéd felvételéért. A két hivatalosság ugyanakkor elemezte a Terrorelháritási Nemzetközi Törvényszék létrehozását előirányzó tervezetet. A Bukarestben látogatást tevő spanyol igazságügyi miniszter Raluca Prună román igazságügyi miniszterrel és Laura Codruţa Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség  (DNA) főügyészével folytat megbeszéléseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Augusztus 1-ig növekedhetnek a alacsony közalkalmazotti bérek

Dragoş Pîslaru új munkaügyi miniszter bejelentése szerint a szociális partnerekkel folytatott megbeszélések nyomán újabb sürgösségi kormányrendeletet dolgoznak ki a közalkalmazotti bérek közötti aránytalanságok részbeni kiküszöbölése érdekében. A béremeléseket szeptembertől fizetik. A közalkalmazotti fizetések növelése az állami költségvetsének két miliárd lejt jelent 2016 és 2017 között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Pénzmosás gyanújával vizsgálódik az ügyészség Traian Băsescu volt államfő ellen

Traian Băsescu volt államfő ellen bűntető eljárást inditottak. A legfőbb ügyészség pénzmosás gyanújával vizsgálódik Traian Băsescu volt román államelnök ellen, pontosabban két ingatlan adásvételének vizsgálatáról van szó. A volt államfő Facebook közösségi portálon közölte, hogy a legfőbb ügyészségtől megkapta az értesitést, mely szerint pénzmosással gyanusitották.”Ebben az ügyben  a legfőbb ügyészség 2012-ben határozatot bocsátott k a bűntető eljárás meg-nem-kezdésére vonatkozóan”, hansúlyozta Traian Băsescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Az Erdővédelmi Szövetség ezer tagja tűntetett a kormány székháza előtt

A tiltakozók ezáltal elégdetlenségüket fejezték ki az alacsony bérek és amiatt, hogy a hatóságok nem intézkednek  az erdőállomány védelmezése céljából. A szakszervezeti tagok Cristina Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter és Erika Stanciu államtitkár lemondását követelik. Az Erdővédelmi Stövetség elnöke a követelések között emlitette a munkaügyi miniszter rendeletének hatálytalanitását, amely megakadályozza, hogy a Romsilva (Országos Erdészeti Hivatal) alkalmazottjai részt vegyenek az Igazgatótanács tagjainak kijelölésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)