Între 2014 și 2016, statul norvegian a finanțat cu 230.000 de euro îngrijirea paliativă a peste 1400 de bucureșteni care suferă de boli incurabile

HOSPICE Casa Speranței a anunțat miercuri, printr-o conferință de presă, încheierea proiectului Dezvoltarea unui sistem integrat de servicii socio-medicale de îngrijire paliativă pentru pacienți cu boli amenințătoare de viață finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Proiectul s-a desfășurat pe durata a peste doi ani, iar valoarea finanțării a fost de 231.751,09 de euro, alți 100.000 de euro fiind furnizați de HOSPICE din surse proprii. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei pentru reducerea disparităților economice și sociale și întărirea relațiilor bilaterale cu 16 țări membre UE din Europa Centrală și de Sud, precum și din zona baltică.

Pe perioada celor 26 de luni de derulare (martie 2014 – martie 2016), proiectul a asigurat finanțarea serviciilor de îngrijire pentru 1424 de persoane cu boli incurabile prin centrul de îngrijire HOSPICE Casa Speranței din București. Nu doar pacienţii au beneficiat de serviciile organizației, ci și familiile acestora au primit sprijin pentru activitățile zilnice de îngrijire a pacientului, administrare a medicației și informare.

Proiectul a avut de asemenea și o importantă componentă educaţională, în cadrul căreia au fost instruiţi angajații noi ai Fundaţiei, angajații a patru Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) (din sectoarele 1, 3, 4 și 6), precum și elevii și profesorii a două școli postliceale sanitare partenere (Școala Postliceală Sanitară ”Dr. Constantin Angelescu” și Școala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” din București).

„Proiectul pe care îl încheiem acum este unul de succes și ne bucurăm că am beneficiat de această finanțare, care ne-a permis să susținem serviciile de îngrijire paliativă oferite gratuit bolnavilor incurabili din București prin centrul HOSPICE Casa Speranței din Capitală” a declarat Alexandru Pădureanu, directorul executiv al fundației, la conferința de presă.

La evenimentul de miercuri au mai luat cuvântul Magda Muntean, manager de programe în cadrul Departamentului de educație și dezvoltare națională al HOSPICE, Dr. Dan Malciolu, coordonator al Departamentului de îngrijire pacienți adulți, Elena Manu, pacientă a HOSPICE Casa Speranței, și As. Med. Nicoleta Mitrea, director Educatie Nursing.

Rezultate (martie 2014 – martie 2016):

  • 1424 de pacienţi (1297 de adulți și 127 de copii) îngrijiți
  • 3647 de consultații acordate în sistem ambulator
  • 1753 de sesiuni de consiliere pentru familiile pacienților
  • 1853 de sesiuni de consiliere pentru autoîngrijire adresate pacientelor cu cancer de sân
  • 1782 de ședințe de consiliere psihologică și spirituală acordate pacienților și familiilor acestora
  • 1206 ședințe de kinetoterapie și stimulare multisenzorială
  • 4806 zile de internare pentru 353 de pacienți adulți (perioada mai 2015 – martie 2016);
  • 90 de activități socio-educative pentru copiii beneficiari, la care s-au înregistrat 911 participări ale copiilor şi familiilor
  • 23 de medici care au efectuat stagii clinice în Centrul HOSPICE Casa Speranței, în cadrul programului național de atestat în îngrijiri paliative
  • 350 de elevi de la cele două școli postliceale au participat la sesiunile teoretice; dintre aceștia, 180 elevi au făcut stagiul clinic în cadrul unității cu paturi
  • 67 de asistenți medicali din cadrul DGASPC-urilor partenere au participat la cursurile în domeniul îngrijirii paliative
  • 75 de profesionişti (medici, asistenți medicali, infirmieri, personal administrativ) recrutaţi și instruiţi.

——————————————————————————————————————————-

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară, care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, îngrijind copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.