NATO şi Rusia reiau dialogul după doi ani de tensiuni

NATO şi Rusia reiau azi dialogul după doi ani de tensiuni, provocate de criza ucraineană şi anexarea Crimeei. Alianţa Nord-Atlantică vrea să discute despre situaţia din estul separatist al Ucrainei şi despre prevenirea incidentelor militare, cum au fost cele recente din Marea Baltică, în care avioanele ruseşti s-au apropiat prea mult de nave şi avioane americane. Însă, la cererea Rusiei, pe agendă a fost inclusă şi problema terorismului, în contextul instabilităţii din Afganistan. Potrivit corespondentului Radio România la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului prevede un dialog dificil, din cauza neîncrederii reciproce. Reuniunea la nivel de ambasadori este programată în prima parte a zilei la cartierul general al NATO din Bruxelles.
Reporter: Creasela Rădulescu relatează – Dialogul are loc în formatul Consiliului NATO-Rusia, primul după anexarea de către Moscova a Crimeii, condamnată de Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că va fi abordată implementarea acordurilor de pace de la Minsk, privind conflictul din Ucraina, dar şi evitarea, pe viitor, a unor incidente între statele membre ale Alianţei şi Rusia, care ar putea conduce la declanşarea unui război.
Jens Stoltenberg: Este foarte important să avem un dialog politic, mai ales în vremuri dificile ca acum. Cred că există şanse pentru un dialog deschis, predictibil.
Reporter: Jens Stoltenberg a participat la Consiliul Afaceri Externe, în formatul miniştrilor apărării, care a decis ca, prin cooperarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, să fie contracarate ameninţările hibride de la terorism la propagandă mediatică şi eventuale acţiuni militare. A fost decis înfiinţarea unui organism comun care va supraveghea ameninţările de acest tip.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 aprilie