O saptamana plina de evenimente la Radio Romania Muzical

Între 20 şi 24 aprilie, la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, este programată o serie de evenimente excepţionale, dedicate unor mari creatori, dar şi trei concerte şi un spectacol de operă transmise în direct de pe scene de prim rang ale vieţii muzicale internaţionale.

Ziua Yehudi Menuhin

Vineri, 22 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi muzicieni ai secolului XX, violonistul, dirijorul, profesorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut şi iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importantă influenţă în impunerea creaţiei enesciene, a moştenirii enesciene, în general, la nivel internaţional, mărturisind în numeroase ocazii despre cât de importantă a fost influenţa lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost în mai multe ocazii oaspete al Festivalului Internaţional “George Enescu”, încă de la prima ediţie, din 1958.

Unul dintre cei mai importanţi violonişti ai secolului XX, Yehudi Menuhin a interpretat nu numai muzică clasică, ci şi jazz şi muzică tradiţională, înregistrările realizate alături de Stephane Grappelli, respectiv, Ravi Shankar, rămânând legendare.

O generoasă selecţie din discografia violonistului şi dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultată la Radio România Muzical în cadrul Zilei Yehudi Menuhin, vineri, 22 aprilie, între orele 10.00 şi 15.30, în cadrul emisiunii în două părţi realizate de Irina Cristina Vasilescu şi Andreea Chiselev.

În aceeaşi zi de 22 aprilie, la Radio România Muzical este programat de la ora 15.30 şi un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad – Elveţia, locul unde Menuhin însuşi a locuit începând cu anul 1957. Din cadrul acestui festival care aduce în contemporaneitate reverberaţia unui mare talent poate fi ascultat un concert cameral ce a avut loc în 2015, susţinut de violoncelista Sol Gabetta şi pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea “Concerte de 5 stele” este prezentată de Ana Voinescu.

Tot despre Menuhin şi moştenirea sa este vorba şi în emisiunea “Music box”, programată duminică, 24 aprilie, de la ora 13.05, când poate fi (re)ascultat discul “A tribute to Yehudi Menuhin” semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin şi ultimul interpret care a apărut în concert alături de Menuhin, înainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relaţia dintre Menuhin şi Hope, dar şi piese contemporane dedicate lui Menuhin; audiţia este însoţită chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical. Albumul a fost lansat pe 5 februarie 2016 şi a putut fi ascultat în premieră la Radio România Muzical pe 29 februarie 2016. Realizator: Cristina Comandaşu.

O dimineaţă Shakespeare

Sâmbătă, 23 aprilie, se împlinesc 400 ani de la dispariţia celui care rămâne cel mai important dramaturg al tuturor timpurilor, un reper pentru lumea literară internaţională: William Shakespeare. Piesele sale de teatru, ca şi sonetele lui, au inspirat de-a lungul timpului numeroşi compozitori.

În 23 aprilie, între orele 7.00 şi 10.00, Andreea Chiselev vă invită să descoperiţi lumea muzicii născută sub influenţa lui William Shakespeare: de la renascentiştii Thomas Morley şi Robert Johnson, contemporanii lui Shakespeare, la celebre lucrări semnate de Berlioz, Ceaikovski, Prokofiev, Verdi, Mendelssohn; apoi, din nou, la muzica celui mai cunoscut compozitor renascentist englez, John Dowland, readus în contemporaneitate de interpretarea surprinzătoare a starului pop-rock Sting şi apoi, la cea mai recentă lucrare contemporană inspirată de sonetele lui Shakespeare – selecţiuni de pe albumul “Take all my loves”, semnat de compozitorul americano-canadian Rufus Wainwright, a cărui lansare este programată pe 22 aprilie 2016.

Un week-end Prokofiev

Pe 23 aprilie se împlinesc şi 125 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX: Serghei Prokofiev. Un nume de referinţă pentru cultura muzicală rusă, Serghei Prokofiev este autorul unor celebre muzici de balet (printre ele, “Romeo şi Julieta” şi “Cenuşăreasa”), a şapte simfonii, 6 concerte pentru pian, două pentru vioară şi trei pentru violoncel şi orchestră. Muzica lui Prokofiev, într-un limbaj cu nuanţe moderne, se distinge prin sensibilitate şi rafinament, ceea ce ascultătorii Radio România Muzical pot descoperi ascultând cele două ediţii ale emisiunii “Grădina de sunete”, difuzate pe 23 şi 24 aprilie, de la ora 11.00. Realizator: Gabriel Marica.

Concerte şi spectacole, în direct, de pe marile scene ale lumii

Nu mai puţin de patru transmisiuni în direct de pe mari scene internaţionale pot fi ascultate săptămâna aceasta la Radio România Muzical.

Miercuri, 20 aprilie, de la ora 21.30, noul director muzical al Festivalului Internaţional George Enescu, Vladimir Jurowski, va conduce orchestra al cărei dirijor principal este din 2007, prestigioasa Orchestră a Filarmonicii din Londra. Un program cu lucrări din spaţiul francez al finalului de secol XIX şi începutul secol XX, solist al orchestrei fiind pianistul spaniol Javier Perianes. Comentează Monica Isăcescu.

Joi, 21 aprilie, de la ora 21.30, din nou, un concert transmis în direct de la Londra, de data aceasta, de la Wigmore Hall, unde se celebrează “100 de ani de cultură irlandeză în Marea Britanie”. Un motiv în plus pentru a asculta acest concert este faptul că un cvartet alcătuit din patru muzicieni români, Cvartetul Contempo, actualmente ansamblu al Radioteleviziunii Irlandeze, va evolua pe scena de la Wigmore Hall. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Vineri, 22 aprilie, de la ora 21.00, la Radio România Muzical poate fi ascultat în direct un concert de la Hanovra. Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, reputatul dirijor Andrew Manze şi solista, mezzosoprana Janine Baechle, propun o seară Gustav Mahler, cu celebra Simfonie a V-a în prim plan.

Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 20.00, poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical şi Radio România Cultural un spectacol de la Teatrul Metropolitan din New York. O operă inspirată de Shakespeare – “Othello” de Giuseppe Verdi – cu o distribuţie “magnifică”, după cum scria un cronicar american: Aleksandr Antonenko – Othello, Zeljko Lucic – Iago şi Hibla Gerzmava – Desdemona. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul ei, Mihai Canciovici.