2016. április 21

Románia kész támogatni Ukrajnát a vállalt kötelességeinek teljesitéséért

Románia kész támogatni Ukrajnát az Európai Unióval megkötött társulási egyezményben vállalt kötelességeinek teljesitéséért, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a Bukarestben látogatást tevő Petro Porosenko ukrán elnökhöz intézett üzenetében.”Biztositani akartam Porosenko elnököt afelöl, hogy Románia erőteljesen és következetesen támogatja Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuveranitását”, hangsúlyozta a román államelnök. A két államfő jegyzőkönyvben rögzitette a román-ukrán vegyes bizottság munkájának fellenditését a kétoldalú kapcsolatok erősitése érdekében. Petro Porsenko ugyanakkor megjegyezte, hogy Ukrajna hatékony korrupcióellenes küzdelmet folytat. „Az Európai Bizottság szerdai döntése, miszerint eltörölné az Ukrajnával szembeni vízumkényszert azt bizonyitja hogy Ukrajna gyakorlatba ültette a reformlista 140 pontját, amelyek az emlitett döntéshozatal feltételeit képezték”, fűzte hozzá az ukrán elnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21) .

Petre Tobă belügyminiszter a helyhatósági választások jó körülmények közötti lebonyolitására ösztönzött

„Mostanig nem jeleztek különösebb problémát a június 5-i helyhatósági választások előkészitésében”, nyilatkozta Petre Tobă belügyminiszter, aki a felelős tényezőktől azt kérte, hogy szavatolják a helyhatósági választások jó körülmények közötti lebonyolitását. A helyhatósági választások megszervezéséért felelős központi, műszaki bizottság ülésére csütörtökön Petre Tobă belügyminiszter vezetése alatt került sor. Ezt követően a miniszter videokonferenciát tartott a prefektusokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Augustin Lazăr jelölését kedvezően véleményezte a Legfelsőbb Birói Tanács

A Legfelsőbb Birói Tanács  (CSM) csütörtökön kedvezően véleményzete Augustin Lazăr ügyész jelölését Románia főügyészi tisztségének betöltésére. A CSM véleményezése konzultativ, de kötelező jellegű szakaszt jelent Augustin Lazăr államfői kinevezésében, amely az igazságügyi miniszter javaslatára történik.”Mindkét főügyésszel – a DNA és a DIICOT – jó kommunikációs kapcsolatot akarok kiépiteni és minden megteszek, hogy együtt oldjuk meg úgy a pénzügyi, mind a humán jellegá kérdéseket”, mondotta Augustin Lazăr ügyész.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Május 1-je és 2-a , munkaszüneti napok

Tekintettel arra, hogy az idén az ortodox húsvét május 1-re esik, ami egyben a Munka Ünnepe is, a kormány közösségi portálján  pontositotta, hogy május másodika, húsvét másodnapja is hivatalos ünnep lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

 Az európai igazságügyi- és belügyminiszterek luxemburgi összejövetele

Az európai igazságügyi és belügyminiszterek csütörtöki luxemburgi összejövetelének napirendjén a terrorizmus leküzdése és az EU külső határai biztonságának növelése, valamint a  migráció és a Törökországgal kötött megállapodás szerepelt. Az uniós tagállamok ugyancsak csütörtökön irják alá a repülőgéppel utazók adatainak közös regiszterét. Az Europol adatai szerint csaknem öt ezer, európai állampolgársággal rendelkező személy, akik az Iszlám Állam terrorista szervezet táboraiban készültek fel a terorcselekményekre, visszatért Európába. Ezen személyek nagy kockázatot jelentenek az európai biztonságra nézve. Az újabb, Európa területén történő terrorista támadások elkerülése végett a légi utazók adatainak közös regisztere nagyon hasznos eszköz lesz Európaába repülőgéppel érkező és távozó utasok ellenörzésére.Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa a miniszterek ülése előtt kijelentette: „Információcsere nélkül nem tudunk a terrorizmus ellen küzdeni, az uniós tagállamoknak közre kell működniük, hogy állampolgáraik számára kiépithessünk egy biztonságos Európai Uniót”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Rozalia Ganciulescu