ANRE solicită reanalizarea taxei pe veniturile suplimentare aplicată operatorilor de gaze din România

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, solicită reanalizarea taxei pe veniturile suplimentare aplicată operatorilor de gaze din ţara noastră. El cere pentru acest demers sprijinul guvernului. Reţinerea în continuare la bugetul de stat a 60% din astfel de încasări va împiedica scăderea preţurilor, avertizează Nicolae Havrileţ.
Nicolae Havrileţ: Faptul că există această taxă împiedică, la ora actuală, scăderea preţurilor la producător, pe piaţa angro. Considerăm că această taxă ar trebui rediscutată, împreună cu guvernul, în ideea că ea a fost instituită odată cu începutul perioadei de liberalizare şi pe perioada liberalizării.
Realizator: La rândul său, directorul comercial de la Romgaz, Vasile Ciolpan, observă că suprataxa este percepută de autorităţile fiscale, indiferent dacă respectivele companii şi-au încasat sau nu facturile.
Vasile Ciolpan: Toată industria gazieră şi cu tot ce există în spatele ei este afectată de acest preţ de vânzare-barieră, care conţine suprataxarea. Atâta timp cât ea este menţinută, producătorii sunt nevoiţi să o practice şi să includă în preţul gazului şi acea componentă care merge la ANAF, indiferent dacă încasezi sau nu factura.
Realizator: Redactorul RRA Alina Stănuţă ne-a informat că declaraţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, pe tema liberalizării pieţei la gazele naturale pentru consumatorii casnici.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie