2016. április 22

A TVR képviselőit behivatták a pénzügyminisztériumba

A román közszolgálati televizió (TVR) képviselőit behivatták a pénzügyminisztériumba, miután Romániát kizárták a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválról amiatt, hogy a TVR hatalmas adósságot halmozott fel az Europai Rádió es Televizió Unióval, a fesztivál szervezőjével szemben. Az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) honlapja szerint a TVR adóssága 16 millió svájci frankra rúg, ami több mint 14 millió eurónak felel meg, és e probléma megoldásáért tett próbálkozásokra a román kormány nem reagált. Mi több, az EBU tudomására jutott, hogy a román pénzügyminisztérium fizetésképtelennek nyilvánithajta a TVR-t, közölte az EBU honlapján. Igy, a román közszolgálati televizió nem vehet részt az idei Eurovíziós Dalfesztiválon és nem lesz joga közvetiteni, például, sportversenyeket sem.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Tiltakoztak az Állami Vasúttársaság szakszervezeti tagjai

Az Állami Vasúttársaság (CFR) néhány száz szakszervezeti tagja pénteken a szállitásügyi minisztéium székháza előtt tiltakozott a romániai vasúti rendszer helyzete miatt, ami az infrastruktúrális befektetések hiányának tudható be. A tiltakozók konkrét intézkedések meghozását követelték a vasúti társaságok – áru- és személyszállitás – helyzetének rendezésére. Ugyanakkor több javaslatot tettek az aru- és személyszállitó vonatok késésének csökkentésére. Maxim Rodrigo szakszervezeti vezető szerint „az infrastruktúrális munkálatokat nem nappal, hanem 23 óra és 6 óra között kell végezni, hogy ne zavarják meg a vonatok menetrendjét”. Másrészt – mondotta a szakszervezeti vezető – a CFR saját magát gyilkolja meg azzal, hogy megengedi: a vonatállomásokon autóbuszállomások is működjenek, s ezáltal az utasok nagyrésze a vasúti szállitás helyett a közúti szállitást választja. Iosif Szenteş, az utasszállitó vasúttársaság igazgatója a szakszervezeti tagoknak megigérte, hogy az idéntől új egyenruhákat vásárolnak a vasúti alkalmazottaknak és  korszerűsitenek 15 vasúti kocsit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

A kormány bérkiigazitó kalkulációit nem helyeslik a szakszervezetek

A kormány bérkiigazitó kalkulációit nem helyeslik a pénteki tárgyaláson részt vett szakszervezetek. A szakszervezeti tagok úgy vélik, hogy a sürgösségi kormányrendelet nem szünteti meg a bérkülönbségeket, amelyek e rendelet révén csupán átterelődnek a közepes fizetésekben részesülő alkalmazottak zónájába. Ebben a helyzetben a nagy szakszervezeti szövetségek képviselői újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba. A szakszervezetek ugyanakkor kijelentették, hogy átfogóan elemezni fogják minden területen a kifizetett bérjövedemek szintjét. Costin Dumitru, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Tömb elnöke szerint óriási különbségek vannak ugyanazon, de különböző munkahelyeken gyakorolt mesterségekért, szakositásokért járó fizetések között. Példaként emlitett meg egy gépkocsi vezetőt, aki egy minisztériumban 1.200 lejt kap, mig egy másik minsztérium hasonló tudásért és képességért 2.000  lejt, mig a harmadik minisztérium 4.000 lejt fizet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

 Április 22: a Föld Napja

A „Föld Napja” környezetvédelmi akciónapot 1970-ben szervezeték meg először, az Amerikai Egyesült Államokban. E nap alkalmából, New Yorkban mintegy 170 oszág képviselője, köztük Románia képviselője is, aláirja a klimaváltozásról szóló párizsi egyezményt, közölte a román kormány Facebook közösségi portálján. Az egyezmény aláirásával Románia vállalja, hogy közreműködik nemzetközi szinten a hőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedésének megakadályozása érdekében. A Föld napja alkalmából kijelölt célkitűzések között szerepel mintegy nyolc miliárd fa ültetése a következő öt évben.  E nap alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Rozalia Gănciulescu