CABINA LITERARĂ DIGITALĂ L.I.R. ÎNCHEIE ASTĂZI PRIMA PARTE A TURNEULUI SĂU DIN STRĂINĂTATE

Pentru primului său turneu internațional, proiectul L.I.R. a fost prezentat publicului român, cu ocazia expunerii sale la București din data de 25 martie. Timp de aproape o lună, cabina literară digitală a reușit performanța de a captiva atenția cititorilor, datorită caracterului său intuitiv, dar și de a trezi interesul generației tinere pentru lectură. În acest context, dar și pentru a atinge un public cât mai larg, acest proiect inedit urmează să fie găzduit de către Biblioteca Națională a Serbiei, din 26 aprilie până pe 21 mai, pentru a se întoarce din nou în România, la Institutul Francez din Cluj-Napoca, în perioada 23 mai – 4 iunie, și de a-și încheia parcursul la Institutul Francez din Timișoara, între 6 și 19 iunie.

Pentru a marca această primă etapă, catalogul L.I.R. va fi completat cu o listă de opere literare propuse de către scriitoarea și regizoarea Alexandra Badea.

Artista, care urmează să fie distinsă de către Ambasadorul Franței, E.S. Domnul François Saint-Paul cu medalia de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor al Republicii Franceze în cadrul unei ceremonii oficiale, care va avea loc la Reședința Franței pe 26 aprilie, la ora 18.30, a propus o selecție de șase cărți. Pentru a marca legătura franco-română, a fost stabilit ca lista să cuprindă trei opere românești, și anume „Inventatorul iubirii” de Gherasim Luca, „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi și „Zuckerfrei/Fuck you, Eu.Ro.Pa” Nicoleta Esinescu, iar cealaltă jumătate să fie reprezentată de literatura franceză, prin „La vie devant soi” de Romain Gary, „King Kong theory” de Virginie Despentes și „La maladie de la mort” de Marguerite Duras.

În urma acestei selecții, autorul proiectului, Joris Mathieu, director al Teatrului Nouvelle Génération-CDN din Lyon, s-a deplasat în România alături de echipa sa din cadrul companiei Haut et Court pentru a turna secvențe ce vor îmbogăți catalogul bibliotecii, care dispune în prezent de 31 de opere. Actorii români Răzvan Oprea, Valentina Zaharia și Adriana Butoi au fost selecționați pentru a realiza acest turnaj – efectuat în parteneriat cu Radio România Internațional și Unteatru – și a întruchipa hologramele din cadrul cabinei literare digitale, care va începe alt turneu internațional din toamnă.

Proiectul L.I.R. este o adevărată experiență literară imersivă, datorită caracterului său intuitiv și ludic. Spectatorul este invitat să aleagă una dintre numeroasele cărți puse la dispoziția sa, înainte de a fi trimis într-o adevărată experiență de realitate augmentată, care conduce la transpunerea operei literare în imagini, voci și muzică, moment în care se conturează o hologramă care citește un pasaj timp de câteva minute. Proiectul L.I.R. oferă așadar spectatorului o primă idee a lumii imaginate de către autor, scâpând astfel, preț de câteva momente, de realitatea cotidiană.