Întrevedere, la Moscova, între premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele rus, Vladimir Putin

Întrevederea de la Moscova dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut loc pe fondul informaţiilor despre incidente în care au fost implicate avioane ruse şi israeliene. Chestiunea a fost discutată cu scopul îmbunătăţirii coordonării pentru a se evita accidente nedorite.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan – În urmă cu câteva zile, un avion de vânătoare rusesc a încercat să intercepteze un avion israelian din motive necunoscute. Avionul rusesc s-a apropiat la 15 m de avionul israelian. Am venit cu un obiectiv principal – i-a spus lui Vladimir Putin Benjamin Netanyahu: întărirea coordonării între forţele israeliene şi cele ruse care operează în Siria, pentru a se evita confruntări inutile. Vladimir Putin apreciază că există contacte regulate la cel mai înalt nivel şi că operarea de securitate între Moscova şi Ierusalim este necesară din cauza situaţiei complexe din regiune.

În timpul întrevederii, s-a convenit o reuniune între comandanţi ai aviaţiei militare israeliene şi ministrul rus al apărării pentru a detalia o coordonare eficace. Premierul Benjamin Netanyahu a discutat, de asemenea, cu preşedintele Vladimir Putin situaţia de la frontiera de nord a Israelului cu Siria şi despre Înălţimile Golan. Netanyahu a subliniat că nu se va reveni la epoca în care să trăgea de pe Înălţimile Golan asupra comunităţilor evreieşti. Cu sau fără acord, Înălţimile Golan vor rămâne sub suveranitate israeliană. Netanyahu a descris liniile roşii ale Israelului cu privire la Înălţimile Golan. Se va interveni cu toată capacitatea pentru a împiedica transferul de arme din Iran sau din Siria la miliţiile şiite libaneze Hezbollah.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie