Revista presei internaţionale – 23 aprilie 2016

Belgia comemorează o lună de la atacurile din 22 martie de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi staţia de metrou Maelbeek. „Totul este securizat” – a declarat pentru „Le Soir” directorul aeroportului Zaventem, după redeschiderea parţială a terminalului distrus. „Le Soir”, de limbă franceză şi „De Standaard”, de limbă flamandă, au publicat în ediţia lor de astăzi un document amplu, în care au reconstituit cu exactitate fiecare secvenţă a evenimentelor tragice din 22 martie, „pentru a înţelege exact cum s-au întâmplat lucrurile”, după cum afirmă cele două publicaţii. „20 de jurnalişti de la ambele ziare au condus peste 70 de interviuri cu anchetatori, medici, pompieri, victime, martori oculari, politicieni, reprezentanţi ai forţelor armate, de poliţie şi speciale. Foarte multe persoane, cetăţeni belgieni şi străini, oficiali, oameni din zona publică şi zona privată au fost implicaţi şi marcaţi într-un fel sau altul de aceste atacuri. În interviuri, fiecare martor sau participant îşi deapănă amintirile şocante din ziua atacurilor, groaza prin care a trecut, momentele de curaj extrem şi soluţiile pe muchie de cuţit, dorinţa de a rămâne în viaţă şi de a salva, dacă se poate, viaţa celorlalţi”, consemnează pe prima pagină ambele publicaţii.
Momentele comemorative ale Europei sunt dublate, în aceste zile, de evenimente diplomatice: vizita preşedintelui SUA, Barack Obama, în Marea Britanie. „Obama transmite un puternic mesaj împotriva Brexit-ului” – titrează „Financial Times”. Dacă Marea Britanie votează pentru ieşirea din UE, ‘va rămâne de căruţă’ în ce priveşte negociarea unui acord comercial – atrage atenţia Barack Obama. „The Guardian” consemnează conferinţa de presă comună a preşedintelui american şi a premierului britanic. „Premierul David Cameron s-a alăturat argumentelor preşedintelui Obama şi a insistat că influenţa Marii Britanii în lume este amplificată tocmai de statutul ei de membru al UE”. Ziarul punctează, pe de altă parte, şi poziţia celor care vor ieşirea din UE. „Obama cere poporului britanic să accepte o situaţie pe care el însuşi nu ar avea curajul să o recomande poporului american”, scrie „The Guardian”.
Consemnăm şi o ştire deloc plăcută. „Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a retras Televiziunii Române dreptul la toate serviciile EBU din cauza neplăţii datoriilor în valoare de mai multe milioane de euro. Pentru că a depăşit termenul limită de plată a datoriilor, TVR nu va mai putea participa la Eurovision, nu va mai avea acces la serviciile EBU, nu va mai avea dreptul de difuzare a unor evenimente sportive majore şi nu va mai avea acces la serviciile tehnice, legale şi de expertiză ale EBU”, informează Eurovision pe site-ul său. „Este regretabil că am fost nevoiţi să adoptăm o asemenea soluţie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre nu au primit niciun răspuns din partea guvernului României. Starea continuă de datornic a TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însuşi”, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre, citată de site-ul EBU.
O veste bună pentru întreaga populaţie a planetei: „Chiar de Ziua Pământului, 175 de naţiuni ale lumii au semnat acordul istoric privind schimbările climatice”, scrie „USA Today”. Potrivit acordului, statele lumii se angajează să limiteze la mai puţin de 2 grade Celsius nivelul de creştere a temperaturilor globale. Însă, aşa cum declara la festivitate preşedintele Consiliului Internaţional de Apărare a Resurselor Naturale, „nu vom combate schimbările climatice cu o bucată de hârtie. Acesta este primul pas, este un start istoric, dar trebuie să mergem mai departe”. (Magda Baciu