Premieră: un oficial al Coreii de Nord a acordat pentru prima dată un interviu unei organizaţii media occidentale

Ministrul de externe al Coreii de Nord, Ri Su-yong, a declarat sâmbătă într-un interviu acordat Assodicated Press că ţara sa este pregătită să suspende testele nucleare dacă Statele Unite vor suspenda exerciţiile militare anuale pe care le derulează cu Coreea de Sud. Ri Su-yong a luat apărarea dreptului ţării sale de a menţine o capabilitate de descurajare nucleară şi a avertizat că Phenianul nu va fi intimidat de sancţiunile internaţionale. Iar celor care aşteaptă ca regimul nord-coreean să se prăbuşească, ministrul de externe le spune: „Nu vă ţineţi respiraţia„.
În primul său interviu acordat unei organizaţii media occidentale, ministrul Ri Su-yong a subliniat poziţia tradiţională a Phenianului, aceea că SUA cunt cele care au determinat Coreea de Nord să se apere şi să dezvolte arme nucleare. În acelaşi timp, oficialul nord-coreean a sugerat că suspendarea exerciţiilor militare ale SUA cu Seulul ar putea să deschidă o uşă spre negocieri care să tempereze tensiunile. „Dacă continuăm pe această cale a confruntării, vom avea rezultate catastrofice nu numai pentru cele două state, ci şi pentru întreaga lume„, a declarat Ri Su-yong în limba coreeană, prin interpret. „Este cu adevărat crucial ca guvernul SUA să renunţe la politica sa ostilă faţă de DPRK [Republica Populară Democrată Coreeană] şi, ca semn al renunţării la această politică, să stopeze execiţiile militare, exerciţiile de război din Peninsula Coreeană. Abia atunci noi vom răspunde la fel„, a declarat Ri Su-yong folosind acronimul denumirii oficiale a statului său, Republica Populară Democrată Coreeană.
Ministrul de externe al Coreii de Nord a vorbit calm şi cu vorbe măsurate în cadrul interviului, în contrast faţă de verbalizarea bombastică a presei din Coreea de Nord. Ministul Ri Su-yong a declarat că propunerea Coreei de Nord este „foarte logică”. „Opriţi exerciţiile de război nucleare în Peninsula Coreeană, apoi putem şi noi să sistăm testele noastre nucleare„, a declarat ministrul Ri Su-yong în cadrul interviului, desfăşurat la misiunea diplomatică a Coreii de Nord de la ONU. Desupra lui Ri Su-yong, pe perete, se află portretele lui Kim Il-sung şi Kim Jung-il, cei doi lideri anteriori ai Coreii de Nord, bunicul şi tatăl actualului lider, Kim Jong-un. Dacă exerciţiile militare sunt sistate „pentru o perioadă de timp, pentru câţiva ani„, a adăugat el, „ar putea apărea noi oportunităţi pentru ambele ţări şi pentru lumea întreagă, de asemenea„.
Este extrem de rar ca un oficial nord-coreean de rang înalt să acorde interviuri presei străine, şi în special organizaţiilor media occidentale.
Propunerea ministrului Ri Su-yong, căreia speră ca decidenţii din SUA să îi acorde atenţie sporită, ar putea foarte uşor să fie ignorată. Coreea de Nord, care consideră exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud ca fiind o repetiţie pentru o invazie, a făcut în trecut propuneri similare la Washington, dar SUA au insistat că, înaintea oricăror negocieri, Coreea de Nord trebuie să renunţe la programul său de arme nucleare. Rezultatul a fost un blocaj între cele două ţări, blocaj care, după cum a spus Ri Su-yong, a aruncat Peninsula Coreeană în răscrucea unui război termonuclear.
Într-un răspuns iniţial la declaraţiile ministrului nord-coreean de externe, un oficial al SUA a luat apărarea exerciţiilor militare ca fiind o demonstraţie de angajament faţă de Coreea de Sud, aliatul SUA şi a declarat că, prin aceste exerciţii, cele două părţi îmbunătăţesc capacitatea de reacţie rapidă în luptă, flexibilitatea şi capabilităţile alianţei. „Facem din nou apel la Coreea de Nord să se reţină de la retorică şi acţiuni care ar putea escalada tensiunile în regiune, concentrându-se în schimb pe adoptarea unor paşi concreţi către îndeplinirea angajamentelor şi obligaţiilor sale internaţionale„, a declarat oficialul american, care a solicitat să rămână în anonimitate pentru că nu este autorizat să vorbească public despre acest subiect.
Sancţiunile impuse Coreii de Nord nu vor intimida Phenianul, a spus Ri Su-yong. „Dacă ei cred că ne pot frustra cu sancţiuni, greşesc profund„, a declarat ministrul nord-coreean. „Cu cât pui mai mare presiune pe ceva, cu atât reacţionezi mai emoţional pentru a te ţine drept. Şi acesta este un lucru de care oficialii care stabilesc strategia SUA este important să fie conştienţi„, a mai spus ministrul Ri Su-yong.
Aflat la New York pentru a participa la reuniunea ONU privind dezvoltarea durabilă, Ri Su-yong a declarat că posibilitatea unui conflict a crescut semnificativ în acest an pentru că exerciţiile au fost derulate pe un ton mult mai agresiv şi ameninţător, fiind exersate inclusiv lovituri de precizie pentru „decapitarea” conducerii Coreii de Nord. Exerciţiile militare din acest an sunt cele mai mari derulate vreodată, fiind implicate aproximativ 300.000 de militari. Washingtonul şi Seulul au declarat că au intensificat manevrele militare după ce Coreea de Nord a derulat al cincilea test nuclear, în ianuarie, test care a atras după sine o nouă rundă de sancţiuni impuse de ONU Phenianului. Exerciţiile militare sunt programate să dureze până la sfârşitul lunii.
Între timp, Phenianul a răspuns cu o serie de teste de lansare de rachete şi declaraţii în presa nord-coreeană potrivit cărora ţara a dezvoltat propriile tehnologii pentru rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi focoase nucleare până la nivelul la care poate prezenta acum o credibilă forţă militară de descurajare şi care poate fi utilizată chiar împotriva unor ţinte de pe teritoriul SUA – deşi nu toţi analiştii internaţionali sunt de acord cu aceste declaraţii.
Comentariile ministrului de externe nord-coreean, Ri Su-yong, făcute în cadrul interviului acordat Associated Press, survin la numai câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, fiind o demonstraţie de sfidare de ultimă oră, în timp ce SUA şi Coreea de Sud au diminuat intensitatea exerciţiilor lor militare.
Ministrul Ri Su-yong s-a folosit de prezenţa sa la conferinţa ONU pentru a denunţa Washingtonul, afirmând în cadrul unei declaraţii scurte de presă că, în timp ce Coreea de Nord contribuie la obiectivele legate de dezvoltare durabilă la nivel mondial aplicând măsuri de dublare a producţiei sale de grâne pentru a soluţiona problema alimentelor până în 2030 şi prin împădurirea a 1,67 milioane de hectare a zonelor muntoase, face acest lucru „în cele mai adverse condiţii posibile, din cauza forţelor externe”.
În cadrul interviului, ministrul Ri Su-yong a declarat că SUA au făcut uz de puterea lor pentru a coopta şi alte state în exercitarea de presiuni asupra Coreii de Nord. „O ţară aşa de mică precum DPRK nu poate, de fapt, să reprezintă o ameninţare pentru SUA sau pentru restul lumii„, a spus oficialul nord-coreean pentru Associated Press. „Cât de minunat ar fi fost dacă lumea le-ar fi spus SUA şi guvernului american să nu mai deruleze niciun fel de exerciţii militare în Peninsula Coreeană… Dar nu este nicio ţară care să spună asta Statelor Unite”, a mai spus Ri Su-yong. „Aceste mari ţări, împreună sau separat, ne spun că ar trebui să ne liniştim„, a spus ministrul de externe nord-coreean. „Pentru noi asta sună ca o sentinţă, adică ar trebui să ne acceptăm moartea şi ar trebui să refuzăm dreptul nostru la suveranitate„, a subliniat Ri Su-yong. Ministrul Ri Su-yong a mai spus că statul nord-coreean nu este încurajat de încălzirea relaţiilor dintre Washington şi Cuba sau Iran. „Suntem bucuroşi pentru că poporul cubanez şi poporul iranian au înregistrat succese mergând pe propria lor cale şi urmărind propriile lor obiective şi interese„, a declarat Ri Su-yong şi a adăugat că aceste două cazuri „diferă complet” de relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord.
Traducere: Magda Baciu
Sursă: http://bigstory.ap.org