ArgEnTango îşi continuă călătoria la Sinaia, Piteşti, Bucureşti şi Braşov în turneul „Piazzolla, o poveste autentică”

ArgEnTango – un proiect unic în România – a umplut sălile în primele 4 concerte prezentate până acum la Tg. Mureş, Deva şi Sf.Gheorghe, entuziasmând publicul din Piaţa Operei de la Timişoara cu o muzică rafinată, care nu a fost concepută iniţial pentru spaţii deschise. Până la final, turneul ce prezintă în cel mai autentic mod cu putință muzica lui Astor Piazzolla va mai ajunge în alte 5 oraşe ale ţării, urmând să se încheie pe 9 mai.

Turneul „Piazzolla, o poveste autentică” are în centru o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.

In cursul turneului, Analia Selis afirma : Noi vrem să arătăm publicului român o latură a lui Piazzolla care este necunoscută aici. Este vorba în primul rând despre muzică – pentru că aducem un repertoriu care nu s-a cântat în România, sau care s-a cântat foarte puțin, un Piazzolla care scrie și pentru voce. Şi ne referim nu numai la Maria de Buenos Aires, ci și la alte cântece superbe scrise de Piazzola împreună și cu Borges și cu Horacio Ferrer. Pe de altă parte este vorba despre cum a fost Piazzolla ca om, iar în concerte povestim un pic și despre el, despre acel Piazzolla autentic.”

Piazzolla, o poveste autentică

Capitolul 2

 

Piazzolla şi Borges nu au avut niciodată o relaţie de prietenie. Borges a spus în public: „nu vreau să ştiu nimic despre acest domn…..el nu simte tradiţiile țărănești”. Câţiva ani după, a mai spus: „într-o seară m-au invitat să îl ascult pe acest domn… Piazzolla. I-am spus ghidului meu că eu aş fi vrut să ascult nişte tangouri, dar cum nu a cântat niciunul, mă întorc la hotel”. Piazzolla spunea: „nu am citit niciodată poezii mai frumoase decât poeziile scrise de Borges, dar în ceea ce priveşte muzica, domnul este surd”. Arta acestor două genii nu putea să nu se întâlnească, rezultatul a fost unul extraordinar, lăsându-ne o moştenire imensă de piese superbe precum „Milonga para Jacinto Chiclana” pe care o puteţi asculta în aceste concerte.

 

  • va urma –

 

Grupul ArgEnTango

Analia SELIS

După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place Tango?, cât și proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)

Răzvan SUMA

Solist concertist și director al Orchestrelor și Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. (razvansuma.com)

Mariano CASTRO

Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango.Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. (marianocastro.ro)

Omar MASSA

Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa și Asia, fiind invitat frecvent pentru a susține masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)

Rafael BUTARU

Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic și mulți alții.

Itinerariul turneului

16 aprilie – 9 mai 2016

-16/04 – Tg. Mureş – Palatul Culturii – ORA 19:00

-17/04 – Deva – Palatul Magna Curia – ORA 19:00

-18/04 – Sfântu Gheorghe – Casa Bastion – ORA 19:00

-22/04 – Timişoara – Piata Operei – ORA 20:00

-30/04 – Sinaia – Palatul Peles – ORA 12:00       

-3/05   – Piteşti – Casa de cultura a sindicatelor – ORA 19:00

-4/05 – Bucureşti – Sala Radio – ORA 19:00

-6/05 – Braşov – Sala Patria – ora 19:00

-7/05   – Bucureşti – Teatrelli – ORA 19:00

-8/05   – Dumbrăveni – Catedrala Armenească – ORA 19:00

-9/05   – Bistriţa – Sinagoga – ORA 19:00

Un eveniment susţinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Analia Selis

Proiect cofinanţat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2

Partener oficial: BMW

Transportator aerian oficial: Air France – KLM

Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco

Parteneri:  Institutul Cervantes, Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuș, Filarmonica de stat “Banatul” din Timisoara, Muzeul Peleș din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria orașului Dumbrăveni, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Fundația Societatea de Concerte

image2

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.