2016. április 26

A kormányfő Cristian Ghinea miniszterelnöki tanácsost javasolta az európai alapokért felelős miniszteri tisztségre

Dacian Cioloş kormányfő beterjesztette javaslatát Klaus Iohannis államfőhöz, mely szerint az európai alapokért felelős miniszteri tisztségbe Cristian Ghinea miniszterelnöki tanácsost nevezzék ki. Dacian Cioloş egyben közölte, hogy szerdán találkozik az államfővel. Kérdésre válaszolva, miszerint Klaus Iohannis esetleg elégedetlenséget tanusit a kormánnyal szemben, a miniszterelnök megjegyezte, hogy „erről csakis az államelnök tud többet mondani”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Kvórum hiányában elnapolták a képviselőház keddi ülését

Kvórum hiányában elnapolták a képviselőház keddi ülését. Az Alsóház Állandó Bürójának döntése értelmében a képviselők május 2-án látnak munkához. Május 3-án a szenátorok és a képviselők együttes ülésen vitatják meg és szavazzák meg több állami intézmény tevékenységéről szóló jelentéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Laura Codruţa Kövesi elmarasztalta a Külföldi Hírszerző Szolgálatot, mivel nem hajlandó közreműködni a DNA-val

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze elmarasztalta a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE), mivel nem hajlandó közreműködni az általa vezetett intézménnyel. A Freedom House Románia civil szervezet konferenciáján Laura Codruţa Kövesi elmondta, hogy e szervezet már három éve nem segitette semmilyen információval. „Lehetelen, hogy adatgyűjtő-tevékenységed során – legyenek azok a nemzetbiztonssággal kapcsolatosak – nem találsz egy korrupciós cselekedetre utaló információt”, vélekedett a főügyész, hozzáfűzve: „Hihetetlen az, hogy a SIE-tisztjeinek nincs tudomásuk arról, hogy számos bűnöző nagy összegeket fordit külföldi tulajdonvásárlásra.Példaként egy gyanusitott esetét emlitette meg, aki hat millió euróért vásárolt egy lakást Franciaországban, s a SIE ezzel kapcsolatosan nem közölte észrevételét a DNA-val”. Laura Codruţa Kövesi kijelentése a DNA fenntarthatóságára vonatkozó második jelentést ismertető konferencián modott beszédében hangzott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

A SIE reagált a DNA főügyészének vádolására

A Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) kedden válaszolt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének vádjaira, miszerint a SIE az utóbbi három évben egyetlen információval sem szolgált a Korrupcióellenes Ügyészségnek. A SIE sajtóközleményében megjegyzi, hogy a főügyész véleménye a külföldi hirszerzési tevékenység sajátosságának félreértéséből adódott, hiszen a SIE nem monitorizálja a külföldön tartózkodó román állampolgárokat – e gyakorlat a hajdani Szekuritátéra volt jellemző -, sem a bankszámlákat, sem a bankátutalásokat és az ingatlanok külföldi románok általi megvásárlását sem. Ugyanakkor, összhangban a nemzetközi szerződésekkel, melyeknek a SIE is részese, a Külföldi Hírszerző Szolgálat nem folytat kémtevékenységet a NATO-szövetségesek térségeiben, s ezt csakis a helyi információs struktúrákkal fenntartott partnerségben, az Észak-Atlanti Szövetség és az Európai Unió tájékoztató jellegű közössége keretében létező megállapodás értelmében teszi, hangsúlyozta a SIE közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Július 1-től ültetik gyakorlatba az anyák járandóságát növelő törvényt

Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter keddi bejelentése szerint július 1-től ültetik gyakorlatba az anyák járandóságát növelő törvényt. A parlamenti munkaügyi, családi és társadalomvédelmi bizottságai előtt a miniszter megjegyezte, hogy az intézkedés az államháztartásnak több, mint 200 millió lej értékű erőfeszitést jelent.”Megbeszéléseket folytatunk a pénzügyminisztériummal a szükséges források felkutatása érdekében, amely lehetővé teszi a törvény gyakorlatba ültetését a kijelölt időpontban. Az intézkedesében összesen 3.000 szülő részesül”, magyarázta Dragoş Pîslaru. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Romániában növekedett a korrupció a legutóbbi választások óta

A megkérdezett bukaresti lakósok 84%-a úgy vélte, hogy Romániában növekedett a korrupció a legutóbbi választások óta.  A CURS közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a fővárosi lakósok 22%-a elismerte, hogy az utóbbi egy évben csúszópénzt adott a polgármesteri hivataloknál. Másrészt, az interjú alanyok 46%-a kijelentette, hogy nem járul urnákhoz a nyáron tartandó helyhatósági választásokon, mig 60%-a számára semmit nem mond a bal- vagy a jobboldali politikai orientáció. A közvéleménykutatás a  Román Akadémiai Társaság kérésére készült, március 9 és 18 között 1.090, 18 év feletti személy megkérdezésével. A hibaküszöb plusz-minisz 3%. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Rozalia Ganciulescu