Interviuri la Media 2020, de la Beijing

DSC_1775Reporter: Doamnă Niken Widiasituti sunteti director general al informaţiilor şi comunicaţilor publice şi ministru al comunicaţiilor, informaticii şi tehnologiei, în Indonezia. Aşa este?
Niken Widiasituti: Da.
Reporter: Şi subiectele dumneavoastră au fost festivaluri ale cântecelor în Asia şi Europa, precum şi promovarea culturii. Exact, ce înseamnă pentru dumneavoastră acest gen de promovare a culturii şi a festivalurilor de cântece în Asia?
Niken Widiasituti: Festivalurile asiatice de cântece, sau festivalurile indoneziene de cântece sunt foarte importante pentru a sprijini participarea la cultură. Şi, de asemenea, pentru a încuraja tinerii în scopul de a le oferispaţiu pentru acţiuni creative De asemenea, pentru a exprima talentele lor în artă şi, de asemenea, în interpretarea cântecelor. Deoarece cântecul este nu numai pentru distracţie, dar el este şi pentru a sprijini /…/ De exemplu, în Indonezia există o foarte mare diversitate. Pentru că noi avem mai mult de 240 de milioane de locuitori în Indonezia. Şi noi avem 300 tipuri de limbi vorbite. Noi avem, de asemenea, mai mult de 17.000 de insule în Indonezia. Deci, noi avem nevoie de un mijloc, de o modalitate de a uni naţiunea. Iar una dintre multele modalităţi este prin a interpreta cântece şi prin festivaluri de cântece în Indonezia. Iar noi avem un fel de cântece bazate pe etnicititate. Şi noi avem cântece indoneziene cu /…/ pentru a sprijini diversitatea în Indonezia.
Reporter: Având atât de multe dialecte, atât de multe insule, aceasta înseamnă că pentru dumneavoastră Radio Indonezia şi posturile de radio sunt foarte importante. Este adevărat?
Niken Widiasituti: Da. Foarte, foarte important pentru a uni naţiunea. Pentru că noi nu avem un radio într-un anumit loc, eu cred că multe regiuni cu limbile lor nu pot comunica cu alte regiuni. Dar cu posturi de radio, în special Radio Indonezia, care este postul naţional de radio, oamenii care locuiesc pe o altă insulă pot comunica cu alte persoane şi pot, de asemenea, să obţină informaţii vizând alte regiuni.
Reporter: Media socială europeană şi noi tehnologii îmbunătăţesc, sau nu îmbunătăţesc calitatea transmisiilor radio?
Niken Widiasituti: Da. Noi combinăm posturile de radio cu media socială. Atunci când noi difuzăm emisiuni despre muzică, sau informaţii, noi postăm, de asemenea, prin Twitter, prin Facebook. Iar ei pot să răspundă prin media socială dacă sunt mulţumiţi de postările noastre. Iar dacă ei sunt intersaţi de programul nostru, ei vor asculta programul meu, pentru că noi avem aplicaţii speciale mobile. Deci, ei pot alege ce program vor ei, ce program au nevoie, în aplicaţii mobile. Noi avem un gen de program pentru cântăreţi tineri, care se numeşte „Te văd, te provoc”. Este un gen de program pentru cântăreţi de nivel înalt în Indonezia. În fiecare săptămână ei vin la /…/ şi cântă. De asemenea, sunt intervievaţi tineri din întreaga Indonezie. Ei răspund prin Twitter. Deci, aproape la fiecare trei zile sunt subiecte naţionale prin programul „Te văd, te provoc”.
Reporter: Am văzut că pentru Indonezia cooperarea este o problemă foarte importantă. Dumneavoastră consideraţi cooperarea ca fiind foarte importantă. În acest sens, cum apreciaţi acest tip de conferinţă, acest tip de eveniment – Media 2020 – a cărui primă ediţie a fost în Bucureşti, acum în China, iar anul viitor, din nou, în Bucureşti, şi sper să vă văd acolo…
Niken Widiasituti: Aa, da. Această conferinţă este foarte, foarte importantă. Pentru că dezvoltarea tehnologiei informaţiilor este foarte, foarte rapidă. Iar la această conferinţă noi putem discuta despre tehnologia noastră, tehnologia de nivel înalt. Se pare că /…/ şi cum să fii creativ prin /…/ digital. Şi de asemenea, cum să faci programe în era jurnalistică şi digitală. Şi de asemenea, despre festivaluri de cântece şi despre cooperarea între posturi de radio în întreaga lume, cred. Şi eu sprijin România ca gazdă anul viitor – Media 2020 – şi sper că voi putea veni în România.
Reporter: Vă ăstept şi vă mulţumesc foarte mult!
Niken Widiasituti: Vă mulţumesc.

RADOR (28 aprilie)