SEGA: Şeful procurorilor pentru combaterea corupţiei din România atacă spionajul

Procurori împotriva spioni în lupta pentru supremaţie între structurile de forţă

DNA nu a primit de trei ani niciun semnal, niciun fel de informaţii de la SIE privind eventuale infracţiuni. Această acuzaţie a fost adusă de procurorul general pentru combaterea corupţiei, Laura Codruţa Kovesi, informează Romania Insider. „Este ilegal să dispui de informaţii privind eventuale infracţiuni şi să nu informezi DNA”, a declarat Kovesi, în cadrul unei conferinţe de presă, legat de greutăţile cu care se confruntă lupta împotriva corupţiei în România. „De când sunt în fruntea DNA, nu am primit niciun fel de informaţii de la SIE. În acelaşi timp, vedem cum tot mai mulţi suspecţi îşi încep o nouă afacere în străinătate. Asta ne face să ne întrebăm de ce nu ne informează nimeni despre aceste activităţi. Nu primim informaţii privind conturi în bănci străine, ori despre vile luxoase, ori despre iahturi luxoase. Credeţi cumva că se pot cumpăra case de 6-7 milioane de euro şi despre asta să nu fi auzit niciun agent de spionaj?, a spus Kovesi, la forum, potrivit Agenţiei Mediafax. Ea a subliniat că există situaţii în care DNA află din presă de proprietăţile unor oameni politici sau de afaceri din România.

Acesta este primul atac deschis al DNA împotriva unui serviciu de informaţii din ţară, care evidenţiază lupta pentru supremaţie între instituţiile de forţă din România, scrie Romania Insider. În urmă cu câteva săptămâni, presa locală a anunţat că foşti spioni israelieni, angajaţi de compania privată Black Cube, o spionează pe Kovesi şi familia acesteia, pentru a o discredita. Reprezentanţi ai companiei private au susţinut că lucrau cu autorităţile române în conformitate cu un contract.

Procurorul-general de la DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că spionajul extern nu a ajutat deloc serviciul său privind anchetarea acestui caz. El a vorbit la aceeaşi conferinţă la care Kovesi a atacat SIE.

Potrivit procurorilor, foştii agenţi Mossad – Dan Zorela şi Avi Janus -, împreună cu alţi angajaţi ai „Black Cube”, printre care Ron Weiner şi David Geslovits au creat un grup criminal organizat care a efectuat atacurile cibernetice împotriva doamnei Kovesi. Patru dintre aceştia sunt în curs de cercetare.

SIE este cel de-al doilea serviciu secret din ţară, după SRI. Spionajul extern este condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, din iulie anul trecut. Acesta e al doilea mandat al său în fruntea SIE. El condus pentru prima dată spionajul între anii 2007 şi 2012, aminteşte Romania Insider.

SEGA (Bulgaria), 28 aprilie 2016

Traducerea: Mirela Petrescu