Conferință „Cioran – reflecții asupra nebuniei“

Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Institutul de Romanistică al Universității din Viena şi Societatea Austro-Română, organizează marţi, 10 mai, între orele 18.00-19.30, în sala ROM 10 a Institutului de Romanistică al Universității din Viena (Universitätscampus Hof 8, Spitalgasse 2, 1090 Viena) conferinţa „Cioran – reflecții asupra nebuniei“, susţinută de prof. univ. dr. Ciprian Vălcan. Evenimentul va fi moderat de Mădălina Diaconu, docent la Institutul de Romanistică și Institutul de Filosofie al Universității din Viena.

Conferința „Cioran – reflecții asupra nebuniei“ prezintă „nebunia“ ca o preocupare constantă pentru Emil Cioran, aşa cum o dovedesc numeroasele texte consacrate acestei probleme. Plecând de la o îngrijorare referitoare la propria lui condiție psihică, care îl face să se interogheze în legătură cu sănătatea sa mentală, Cioran propune o adevărată galerie a personajelor atinse de diferite forme de demenţă, fie că ele sunt ființe în carne şi oase, fie că ele sunt stranii prezențe livrești. Intrigat de funcţionarea acestora, Cioran se străduieşte să propună o explicaţie a maladiilor psihice, încercând să răspundă mai ales la trei întrebări: ce este nebunia? cum se manifestă? cum poate fi prevenită declanşarea ei?

Prof. univ. dr. Ciprian Vălcan este prorector al Universității „Tibiscus“ din Timişoara, doctor în filosofie al Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (2002), doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara (2005) și doctor în istorie culturală al École Pratique des Hautes Études din Paris (2006). Ciprian Vălcan este membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Pen Club, preşedinte al Societăţii Tinerilor Universitari din România (STUR), redactor al revistei „Orizont“, redactor al revistei „Alkemie“, membru al comitetului ştiinţific internaţional al Revista „Colombiana de Filosofia de la Ciencia“, membru de onoare al consiliului ştiinţific al revistei „Vox philosophiae“, membru în consiliul consultativ al revistei „Europa“ din Novi Sad, membru în consiliul consultativ al revistei „CBN“ din Castellon, membru în comitetul ştiinţific al revistei Recerca“. Ciprian Vălcan este autorul al 13 volume, printre care „La concurrence des influences culturelles françaises et allemandes dans l’œuvre de Cioran“ (Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2008; volum publicat în limba engleză la Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, 2013 şi aflat în curs de publicare în limba spaniolă la Editorial de la Universidad Tecnologica de Pereira) și „Cioran, un aventurier nemişcat“ (Editura All, Bucureşti, 2015). Ciprian Vălcan a coordonat 28 de volume și a publicat peste 380 de studii, interviuri şi eseuri în limbile română, maghiară, sîrbă, cehă, germană, franceză, engleză, spaniolă, italiană, portugheză şi portugheză braziliană în reviste sau volume colective din ţară şi din străinătate (Japonia, SUA, Mexic, Columbia, Brazilia, Tunisia, Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Serbia, Ungaria). De asemenea, a tradus mai multe volume de filosofie din limba franceză și este un cunoscut eseist.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel./fax: +431 319 10 81