2016. május 4

Az alkotmánybíróság az egyfordulós polgármesterválasztásról döntött

Az alkotmánybíróság szerdán elhárította az állásfoglalást a tavaly elfogadott önkormányzati választási törvény azon cikkelye ügyében, amelynek alapján június 5-én egyfordulós polgármester-választásra kerül sor. „A Szociáldemokrata Párt (PSD) üdvözölte az alkotmánybirók döntését, mely értelmében egyfordulós lesz a helyhatósági választás”, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkára. Másrészt Alina Gorghiu liberális társelnök kijelentette, hogy az alkotmánybirók szerdai döntésüket procedúrális kérdések alapján hozták meg és az alkotmánybiróság jövő heti, érdembenni döntésére vár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Elhalasztották Valeriu Zgonea házelnöki tisztségéből való felmentését

A Valeriu Zgonea házelnöki tisztségéből való felmentésére összehivott szerdai ülést elhalasztották, mivel a frakcióvezetők nem jutottak konszenzusra. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Zgonea felmentésével kapcsolatos kérését az Állandó Büró következő ülésén vitatják meg.Valeriu Zgonea jegyzéket intézett a képviselőház vezetőségéhez, amelyben azt állitja, hogy a PSD parlamenti frakciójának felmentésére utaló kérése illegális, mivel ezt csak a parlamenti frakció vezetője kérelmezheti. Másrészt, a szoicáldemokrata képviselők vezetője, Flroin Pâslaru, kijelentette, hogy joga van Zgonea felmentését kérni. A képviselőház megszervezésére és működésére vontakozó szabály 26.-ik cikkelyének 3-ik bekezdése értelmében a házelnök felmentését az a parlamenti frakció kérheti, amely e tisztségbe javasolta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

A parlament vezetősége nem jelölte ki a TVR elnökének kinevezési időpontját

A parlamentben szerdán teritékre került a román közszolgálati televizió (TVR) új vezetőségének témája, de az állandó bürók nem jelölték ki a TVR elnök-vezérigazgatójának kinevezési időpontját. A TVR új igazgatótanácsa a parlament vezetőségével közölte, hogy e tisztség betöltésére újból Monica Ghiurco újságiróra szavaztak, aki 7 szavazatot összesitett. A közszolgálati televizió élére pályázik Irina Radu is, aki 5 szavazatot szerzett. A szenátus elnöke kijelentette, hogy a parlament kultúrális bizottságai elemzik mindkét jelöltséget és szavazat révén eldöntik, hogy melyik javaslatot terjesztik jóváhagyásra a plénum elé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Corina Şuteu új kultúrminiszter letette a hivatali esküt

Corina Şuteu új kultúrminiszter Klaus Iohannis államfő előtt  letette a hivatali esküt.Az államelnök sok sikert kivánt az új miniszternek, megjegyezve, hogy a tárcát nehéz időszakban veszi át és példaként emlitette a Román Opera helyzetét, amelyet mielőbb meg kell oldani.”A kultúra terén reformokra és konkrét döntésekre, illetve a művészek, a publikum és a szakemberek által elvárt változásokra van szükség”, fűzte hozzá Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Ügyészségi vizsgálat indult az állítólag hamisított kórházi fertőtlenítőszerek miatt

Ügyészségi vizsgálat indult az állítólag hamisított fertőtlenítőszerek ügyében, amelyeket több kórházban használtak, közölte szerdán a legfőbb ügyészség. A román médiában megjelent több oknyomozó írás szerint a Hexi Pharma nevű vállalat, amely Dan Alexandrescu Condrea román üzletember tulajdonában van, hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el a kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron. Patriciu Achimaş Cadariu egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a romániai kórházakban használt fertőtlenítőszerekből több mint 3500 mintát vizsgáltak meg és ezeknek kevesebb mint 5 százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak. Dacian Cioloş kormányfő is a napokban utasította ellenőrző csoportját a vizsgálatokra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Rozália Gănciulescu