ILSOLE24ORE: În România a fost votată mult controversata lege a creditelor ipotecare

În estul Europei, un vânt populist destul de straniu suflă pe mai multe fronturi: de la temele privind migranții la rețetele anti-criză, iar România este afectată şi ea din plin. Astfel, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 28 aprilie, un proiect de lege care permite cumpărătorilor de imobile să se retragă de la ipotecă fără penalități, chiar dacă valoarea proprietății nu acoperă suma care a mai rămas de restituit. O alegere extrem de controversată, care potențial poate intra în coliziune cu băncile comerciale de pe piață (mai ales cu cele străine), cu indicațiile Băncii Centrale Europene și cu cele ale Comisiei Europene.

Proiectul de lege, despre care atât criticii de acasă, cât și cei din străinătate spun că prezintă riscuri serioase pentru economie, nu stabilise inițial nici o limită privind posibilitatea de retragere. Președintele Klaus Iohannis a înaintat proiectul de lege în Parlament, iar legislatorii au diluat prima versiune fixând limita maximă a valorii împrumutului la suma de 250.000 de euro (numai că 99% din cele aproximativ o jumătate de milion de credite ipotecare luate în România se află sub acest prag). Legea așa cum este ea acum se aplică în mod retroactiv, fapt care contravine procedurilor și standardelor tradiţionale internaționale ale UE.

Banca Centrală a României a declarat că proiectul de lege ar putea determina băncile să ridice proporția de plată pentru creditele ipotecare la niveluri nesustenabile, ar putea conduce la o retrogradare a ratingului, crescând costurile de împrumut pentru datoria suverană și ducând la o diminuare a creșterii economice. Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și agenția de rating Standard and Poor împărtășesc aceleaşi temeri.

Cu toate acestea, susținătorii mult controversatei legi cred că aceasta îi va ajuta pe cei mai săraci debitori afectaţi de criză și că nu va exista nici o blocare a creditării ipotecare în viitor. În România, alegerile locale vor avea loc în iunie, iar cele parlamentare în noiembrie sau decembrie. Mulți comentatori au făcut o conexiune între ciclul electoral şi aprobarea controversatei legi privind creditele ipotecare.

Conform datelor furnizate de banca centrală română, până la sfâşitul anului 2015 fuseseră acordate 495.000 credite ipotecare sau alte împrumuturi cu garanții imobiliare, cu o valoare totală de 70,8 miliarde lei (18.0 miliarde de dolari).

Articol de Vittorio da Rold

ILSOLE24ORE (Italia), 1 mai 2016

Traducerea: Cătălina Paunel