Revista presei internaţionale – 4 mai 2016

Previziunile referitoare la creşterea economică a Europei fac obiectul presei internaţionale. Comisia Europeană a publicat raportul de primăvară cu estimări pentru 2016 şi 2017. Redresarea economică în UE va încetini în acest an, iar Comisia acuză preţurile scăzute la petrol şi slăbiciunea economică globală, pe fondul unei atmosfere internaţionale deteriorate, scrie Financial Times. În raport, executivul UE preconizează că blocul comunitar va înregistra o creştere de 1,8% din PIB, în 2016, iar eurozona va creşte cu 1,6%, notează EUObserver. Cea mai mare creştere în acest an este prevăzută pentru Irlanda, cea mai slabă fiind pentru Grecia, adaugă Europe Online Magazine. Cel mai mare deficit va reveni Spaniei, iar cel mai mare surplus bugetar, Luxemburgului. Între ţările unde se aşteaptă niveluri peste media de creştere se numără România şi Malta, cu o estimare de creştere de 4,2 la sută, şi respectiv, 4,1 la sută, scrie The Irish Times.

Azi, Comisia Europeană va decide dacă Turcia întruneşte condiţiile pentru ridicarea vizelor, dar îngrijorările privind migraţia ilegală duc la menţinerea controalelor la graniţele interne, scrie EUObserver. Bruxelles-ul se înclină în faţă Turciei: vizele obligatorii vor fi eliminate, titrează Il Giornale. Aplicarea unor reforme-cheie prevăzute de acordul privind migranţii va fi dificilă şi pentru Ankara, şi pentru Bruxelles, crede Stratfor. Numărul victimelor în zona turcă a Mării Egee s-au redus la zero în aprilie, în urma acordului UE-Turcia, subliniază Sabah.

În Republica Moldova, 200 de soldaţi americani au sosit pentru exerciţii de antrenament, cu zeci de vehicule blindate, într-o demonstraţie de forţă a SUA în zonă, anunţă The New York Times. Exerciţiul „Dragon Pioneer-2016” va avea loc în perioada 3-20 mai, precizează Infotag. După încheierea exerciţiului, tehnica SUA va fi oferită în dar Armatei Naţionale, adaugă Infotag. Opoziţia socialistă de la Chişinău a declarat că trecerea coloanei de tehnică militară pe tertoriul republicii „poate fi catalogată ca o ocupaţie a Moldovei”, citează Regnum. „Opoziţia moldovenească va organiza acţiuni de protest”, adaugă Russia Today şi Kommersant.

NATO analizează plasarea unei forţe terestre de rotaţie în statele baltice şi, posibil, şi în Polonia, a anunţat ministrul american al Apărării, Ashton Carter, aflat în Germania, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. 4.000 de militari s-ar adăuga brigăzii recent anunţate de America, de 4.200 de militari, pentru Europa de Est, din februarie viitor, aminteşte The Wall Street Journal. Sub numele de Spring Storm, au început pe 2 mai, în Estonia, cele mai semnificative manevre militare din istoria recentă a ţării, relatează Moskovski Komsomolets. Timp de trei săptămâni, în apropierea graniţei ruse, 6.000 de soldaţi din nouă ţări ale NATO plus Finlanda vor participa la desfăşurări operaţionale, adaugă Courrier International. Ca răspuns la înmulţirea exerciţiilor militare ale NATO, Rusia îşi constituie trei divizii care să acopere graniţele sale vestice, precizează ziarul francez. Putin ameninţă Occidentul cu un ultimatum pentru NATO, titrează Newsweek. Rusia este, de asemenea, îngrijorată de strângerea relaţiilor Finlandei şi Suediei cu NATO.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, a fost celebrată la Finlandia Hall, la Helsinki, la o conferinţă UNESCO. Într-un comentariu pentru EUObserver, Margot Wallstrom, ministrul de Externe al Suediei, şi Timo Soini, ministrul de Externe al Finlandei notează, cităm: „Anul acesta, când Legea Libertăţii Presei împlineşte 250 de ani, Suedia şi Finlanda lucrează împreună pentru a apăra libertatea de exprimare în Europa, şi dincolo de ea, într-un moment în care este din ce în ce mai ameninţată în UE şi în întreaga lume. Jurnaliştii sunt intimidaţi, ameninţaţi, persecutaţi, ucişi. Făptaşii sunt prea rar aduşi în faţa justiţiei. În multe cazuri, teama de represalii şi intimidarea pot duce la autocenzură”. În context, Olanda doreşte să creeze o asociaţie care să ajute jurnaliştii arestaţi în străinătate, unde libertatea presei este supusă abuzurilor, anunţă Dutch News, după ce ziarista olandeză de origine turcă, Ebru Umar, nu poate părăsi Turcia. Turcia a marcat în tăcere Ziua libertăţii presei, scrie Hurryiet, pe fondul temerilor privind ştirbirea libertăţii editoriale în ţară.

În Brazilia, refugiata siriană Hanan Daqqa, în vârstă de 12 ani, va fi una dintre primele 10 persoane care vor purta Torţa Olimpică, informează Radio ONU. Potrivit agenţiei ONU pentru Refugiaţi, UNCHR, acesta reprezintă un gest simbolic de solidaritate cu refugiaţii mondiali, într-un moment de criză. Transmiterea torţei va continua în întreaga ţară, până pe 5 august, când va ajunge pe stadionul Maracanã, unde va fi aprinsă.

Cristina Zaharia