Directorii de spitale pot să suspende utilizarea antisepticilor care nu şi-au dovedit eficienţa

Verificările autorităţilor în spitalele din ţară au arătat că în 95% din cazuri dezinfectanţii folosiţi de medici şi asistente sunt eficienţi, iar ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, dă asigurări că pacienţii sunt în siguranţă în acest moment. Totuşi, ancheta în acest caz este departe de a se fi încheiat. Premierul Dacian Cioloş cere să fie rezolvată cât mai rapid problema laboratorului acreditat să certifice calitatea dezinfectanţilor, iar Parchetul General desfăşoară propria sa anchetă. Constanţa Comănici explică.
Reporter: Din cele peste 3.500 de probe recoltate de pe mâini, suprafeţe şi obiecte în 300 de spitale, mai puţin de 5%, adică 150, au ieşit neconforme, inclusiv la Institutul Oncologic din Cluj, condus în ultimii trei ani de ministrul sănătăţii. Patriciu Achimaş-Cadariu a explicat cum au fost realizate testele.
Patriciu Achimaş-Cadariu: Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, direcţiilor de sănătate publică şi în laboratoare private. Se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor.
Reporter: Testele de eficienţă s-au făcut numai pentru dezinfectanţii Hexi Pharma, firma acuzată de jurnaliştii de la „Gazeta Sporturilor” că diluează substanţele folosite la dizinfecţie. Invitată la Radio România Actualităţi, reprezentanta Hexi Pharma, Loredana Albu a spus că în prezent a fost întreruptă livrarea substanţelor incriminatre şi că firma pe care o reprezintă a luat propriile măsuri pentru a elucida acest scandal.
Loredana Albu: Hexi Pharma a trimis în acest moment către laboratoare din Germania mai multe probe din mai multe loturi, astfel încât, pentru noi în primul rând şi apoi pentru opinia publică, să ştim cât mai repede rezultatul.
Reporter: România nu are însă în prezent posibilitatea de a face analiza fizico-chimică a dezinfectanţilor, iar premierul Dacian Cioloş îi solicită ministrului sănătăţii să găsească în cel mai scurt timp o soluţie. Una din consecinţele imediate ale acestor controale este că directorii de spitale au acum mână liberă să suspende utilizarea antisepticilor care nu şi-au dovedit eficienţa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 mai