Ziua Amintirii dedicată victimelor Holocaustului – Yom HaShoah

„Ziua Holocaustului” (Yom HaShoah – Holocaust Remembrance Day); se comemorează anual, din 1979, la iniţiativa Parlamentului israelian, în amintirea celor aproximativ şase milioane de evrei ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial; data aleasă pentru această comemorare este legată de un moment eroic al Holocaustului: izbucnirea, în 1943, a revoltei în ghetoul din Varşovia, la 19 aprilie (27 Nisan, în calendarul ebraic); data aniversării acestui eveniment variază, în fiecare an, în funcţie de calendarul ebraic (în 2015 s-a marcat la 16 aprilie). NOTĂ: La 27 ianuarie se marchează „Ziua internaţională de comemorare a celor 6 milioane de evrei şi alte victime ale Holocaustului nazist” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial; a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU la 1.XI.2006.

Discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu la Memorialul Yad Vashem, cu ocazia Zilei Amintirii dedicată victimelor Holocaustului

Pentru prima oară după mulţi ani, discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu la Memorialul Yad Vashem, cu ocazia Zilei Amintirii dedicată victimelor Holocaustului, nu s-a axat pe Iran şi programul nuclear al Republicii Islamice. Netanyahu a subliniat că defăimarea statului evreilor a înlocuit demonizarea evreilor, iar antisemitismul nu a murit o dată cu Hitler, în buncărul de la Berlin. Dragoş Ciocîrlan relatează.
Reporter: Mesajul central în discursul de ieri seară a fost pericolul propagării minciunilor antisemite, care sunt vehiculate de stânga radicală şi musulmani extremişti. Netanyahu a vorbit despre propaganda nazistă, care i-a descris pe evrei ca pe o sursă a tuturor relelor, cei care otrăvesc fântânile, duşmani ai omenirii şi alte minciuni naziste. Premierul israelian a menţionat Iranul doar la sfârşitul discursul său, vorbind despre cei care doresc să ignore intenţiile Iranului, intenţii care sunt scrise pe rachete, în sloganuri de genul „această rachetă distruge Israelul”. Nu poate fi ignorat nici discursul iranian, care are ca temă negarea Holocaustului. Premierul Netanyahu a subliniat că toţi cei care vor distrugerea Israelului ar trebui să ştie că Israelul are putere ofensivă, forţă defensivă şi puterea de a descuraja. Netanyahu a adăugat că ura împotriva evreilor se răspândeşte prin mediile de socializare într-un mod pe care Hitler şi şeful propagandei Goebbels nu şi l-ar fi imaginat. Extremişti din lumea musulmană spun că evreii beau sângele duşmanilor în pocale. Din seria minciunilor despre Israel, premierul Netanyahu a menţionat şi recenta rezoluţie UNESCO care încearcă să înlăture orice conexiune evreiască cu Muntele Templului din Ierusalim.