2016. május 6

Klaus Iohannis államfő jóváhagyta a Moldovának ígért hitel folyósítását

Klaus Iohannis államfő pénteken aláirta azt a rendeletet, melynek alapján kihirdethető a Moldova Köztársasággal tavaly októberben kötött hitelszerződés ratifikálásáról szóló törvény. Az egyezmény értelmében Románia 150 millió euró értékű megtéritendő pénzügyi támogatás nyújt Moldova Köztársaságnak költségvetési hiányának finanszirozására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

A vizumkényszer megszüntetése kapcsán Dacian Cioloş miniszterelnök figyelmeztette Kanadát

Az európai ügyekben jártas román szakemberek által 2010-ben, Brüsszelben létrehozott nemkormányszervezet, az Eurosfat pénteki, bukaresti, éves fórumán Dacian Cioloş miniszterelnök felhivta a figyelmet, hogy Románia minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, mivel Kanda megszegte a románok és a bolgárok turisztikai vizumkényszerének megszüntetés irányában tett vállalásait.Mint hozzáfűzte, e kérdést megvitatta Jean-Claude Junckerel, az Európai Bizottság elnökével és az európai kereskedelmi biztossal is, abbóli meggondolásból, hogy az Európai Bizottság helyezkedjen határozottabb álláspontra a kanadai partnerekkel fenntartott kapcsolatában.”Tagállami minőségünkben megszerzett jogról van szó és nem kérünk semmilyen szivességet”, hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

A helyhatósági választásokon induló jelöltek június 3-ig kampányolhatnak az audióvizuális médiában

A helyhatósági választásokon induló jelöltek június 3-ig kampányolhatnak az audióvizuális médiában. A Radio România Actualităţi napi három választási hiradót sugároz a választási rendszerről és a jelöltek kampány-tevékenységéről, illetve a jelöltek számára nyilvános vitákat és választási üzeneteket hodozó adásokat szervez, melyek keretében a jelöltek ismertethetik politikai programjukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

A miniszterelnök felelősségteljes magatartás tanusitását kérte a szavazóktól

Dacian Cioloş miniszterelnök azt kérte a szavazóktól, hogy a június 5-i helyhatósági választásokon felelősségteljesen járuljanak urnákhoz. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy az állampolgárok bizalmát megszerző, megválasztott helyi képviselők folyamatosan megvitatják fejlesztési projektjeiket úgy a kormánnyal, mint a gazdasági szféra képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Románia újabb konzulátust létesitett Ukrajnában

Románia újabb konzulátust létesitett az ukrajnai Aknaszlatinán (Solotvino). A felavatási ceremónára Lazăr Comănescu és Pavlo Klimkin külügyminiszterek jelenlétében kerül sor. „A konzuli hivatal megnyitásának célja az egy évvel korábban hatályba helyezett Kishatárforgalmi Egyezmény gyakorlatba ültetésének a megkönnyitése volt, annál inkább, hogy a határ mindkét oldalán élő kilenc millió román és ukrán állampolgár az emlitett egyezmény rendelkezéseinek potenciális haszonélvezője”, magyarázta a román külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy rövid időn belül újra megkezdi tevékenységét a nemzeti kisebbségek érdekeit előmozditó román-ukrán kormányközi vegyesbizottság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)