Revista presei internaţionale – 6 mai 2016

O zi cu agendă politică extrem de încărcată este reflectată pe larg de presa internaţională. Ruptura de mult speculată de ziarişti între preşedinte şi premierul Turciei, lider al partidului aflat la putere, a devenit oficială în urma anunţului acestuia din urmă că nu va mai candida pentru un nou mandat la congresul formaţiunii AKP, stabilit pentru 22 mai. Ziarul Hurriyet scrie că preşedintele Partidului Justiţie şi Dezvoltare, Ahmet Davutoğlu, s-a declarat nemulţumit de modul în care au evoluat lucrurile în partid şi în general pe eşichierul politic. „Înainte de a porni pe această cale, am avut promisiunile colegilor de drum. Văzând cum au evoluat lucrurile şi în urma consultărilor pe care le-am avut, am considerat că este mai bine să se schimbe preşedintele partidului decât colegii de drum. În aceste condiţii, nu iau în calcul să îmi mai depun candidatura”, a declarat Ahmet Davutoğlu. Ziarul de opoziţie Cumhuriyet vorbeşte însă despre „o lovitură de Palat” şi comentează că „Nu a putut fi rezolvată criza dintre preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi premierul Ahmet Davutoğlu. Intervenţia în treburile AKP a preşedintelui Erdoğan, care a depus jurământ de imparţialitate, a fost comentată pe reţelele sociale drept ‘Lovitura de Palat din 4 mai”, arată Cumhuriyet. Despre alegeri scrie şi presa din Marea Britanie, unde milioane de persoane votează pentru a desemna o serie de autorităţi locale şi regionale. The New York Times arată că votul este un test important pentru Partidul Laburist de opoziţie şi pentru liderul său Jeremy Corbyn. „Probabil că alegerile din Londra sunt cele mai urmărite. Capitala are 8,6 milioane de locuitori, cea mai mare cifră de după al Doilea Război Mondial. Principalii candidaţi, conservatorul Zac Goldsmith şi laburistul Sadiq Khan luptă pentru a-l înlocui pe primarul Boris Johnson, care se retrage după două mandate”, comentează The New York Times. Iar în Statele Unite, Donald Trump pare să fie candidatul republicanilor la prezidenţiale, după ce contracandidatul Ted Cruz a ieşit din cursa internă din partid. The New York Times scrie că „azi dimineaţă ne-am trezit într-o ţară unde Donald Trump va fi candidatul republican la funcţia de preşedinte” iar Financial Times comentează că mai multe democraţii europene „digeră ştirile conform cărora Donald Trump este prezumtivul nominalizat prezidenţial al Partidului Republican din SUA”. Presiunile economice, resentimentele xenofobe şi dezamăgirea faţă de establishment-ul politic care l-au propulsat pe Trump în cursa contra lui Hillary Clinton, cel mai probabil viitorul candidat al democraţilor, sunt similare cu acelea care au oferit condiţii favorabile de ascensiune şi populiştilor europeni, estimează Financial Times.
Revenind la actualitatea europeană, presa scrie despre eşecul acordului de la Dublin, ce reglementează procedura azilului în Uniunea Europeană. Citându-l pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Euractiv notează că acordul de la Dublin este „la fel de mort ca personajul Jon Snow” din serialul Urzeala Tronurilor. Iar RAINews din Italia scrie, în urma întâlnirii dintre premierul Renzi şi cancelarul german Angela Merkel, că Europa trebuie să îşi protejeze frontierele externe. Cei doi şi-au reiterat angajamentul privind o abordare „bazată pe respectarea drepturilor omului și a unor măsuri politice serioase, credibile și pe termen lung”. Printre iniţiativele propuse se află sporirea rolului Nigeriei în fluxurile migratorii, stabilizarea Libiei și crearea unui corp de pază de coastă european, mai arată RAINews. În Siria, principal punct de pornire a refugiaţilor, situaţia este deocamdată neclară în privinţa succesului acordului de încetare a focului la Alep, negociat de SUA şi Rusia. Al Jazeera scrie că aviaţia regimului Assad a bombardat mai multe zone rurale din preajma oraşului Alep însă în centrul localităţii se redeschid unele magazine iar oamenii se aventurează din nou afară din case, după mai multe zile de bombardament.
În Israel dar şi în alte state au avut loc manifestări legate de Ziua Amintirii Holocaustului. După minutele de reculegere păstrate în cursul dimineţii în Israel, au fost organizate ceremonii de comemorare, fiind depuse coroane de flori la memorialul Yad Vashem, scrie Jerusalem Post. Iar Times of Israel aminteşte că în Europa, zeci de mii de persoane au participat la Marşul Vieţii, străbătând pe jos distanţa dintre lagărele naziste Auschwitz şi Birkenau din Polonia în amintirea evreilor exterminaţi.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)