Trupurile celor doi militari români căzuţi la datorie în Afganistan vor fi aduse în ţară

Ministerul Apărării Naţionale face demersurile necesare pentru ca trupurile celor doi militari români căzuţi la datorie în Afganistan să fie aduse în ţară mâine seară, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene. Potrivit surselor din minister, citate de redactorul nostru Radu Dobriţoiu, militarul care a fost rănit în aceeaşi misiune urma să ajungă aseară la un spital militar din Germania. Starea lui de sănătate este stabilă.

Cei trei militari din Forţele pentru Operaţii Speciale au fost implicaţi într-un incident lângă Kandahar, în timpul unei sesiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Pentru doi dintre ei rănile au fost fatale, a declarat reprezentantul Ministerului Apărării de la Bucureşti, colonelul Florin Jipa.
Florin Jipa: „Cei trei militari de la Forţele pentru Operaţii Speciale, prima dată au fost răniţi, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi imediat la spitalul cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Adrian Vizireanu nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă”.
Forţele pentru Operaţii Speciale sunt considerate elita soldaţilor români. Militarii din aceste trupe sunt antrenaţi pentru lupta urbană neconvenţională. Pregătirea dusă la extrem face ca mulţi dintre cei care îşi doresc să facă parte din această structură să abandoneze. Cei doi militari care au murit vor fi avansaţi post-mortem la gradul de sublocotenent. Preşedintele şi premierul, miniştrii apărării de interne şi de externe au transmis condoleanţe familiilor îndoliate. Crosul veteranilor der război, care urma să aibă loc astăzi de la ora 11:00 la Bucureşti, a fost amânat. Mâine dimineaţă, la ora 8:00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari. Din 2002 până acum România a pierdut în Afganistn 26 de soldaţi. Alţi aproape 150 au fost răniţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 mai)