2016. május 9

Május 9 – E nap hármas ünnep a román nép számára

Májusa 9-e Románia állami függetlensége kikiáltásának napja (1877). Ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Szervezete által a második világháborúban aratott győzelem ünnepe, valamint Európa Napja. Május 9-én a náci Németország 1945-ös kapitulációjának 71. évfordulóját Európa számos országában, igy Romániában is megünnepelték. A náci  Németország felett aratott győzelem napjára Nagy-Britanniában, Franciaországban, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, Norvégiában , balti országokban és Németország egyrészében május 8-án emlékeztek meg. Május 9-e Európa Napja is. E nap a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulójának ünnepe. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára. A Schuman-nyilatkozat gazdasági együttműködési tervet javasolt Franciaországnak és Németországnak e két állam között fennálló történelmi rivalitások megszüntetése érdekében. A Schuman-nyilatkozat az Európai Unió létrehozásának alapját képezte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes bukaresti látogatása

„Romániának és a többi kelet-európai partnereknek bizalommal kell viszonyulniuk az USA és többi NATO-partner ama vállalásához, hogy valamely agresszió esetén az illető szövetséges állam védelmére sietnek”, hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes bukaresti sajtóértekezletén. Az amerikai magas rangú tiszstésviselő a varsói NATO-csúcs előkészitésének szentelt európai körútja keretében látogatott el Romániába.  Antony Blinken véleménye szerint a román lakósság az utóbbi időben tanubizonyságot tett afelől, hogy nem nem tűri tovább a korrupciót; a politikusoknak ennek megfelelően kell válaszolniuk e népi kérésre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Lemondott tisztségéről az egészségügyi miniszter

Hat hónapi mandátum után Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter benyújtotta lemondását, amelyet Dacian Cioloş miniszterelnök elfogadott. Patriciu Achimaş-Cadariu azt követően döntött igy, hogy ügyészségi vizsgálat indult a korházi fertőtlenitőszerek ügyében, amelyek feltehetően hamisak voltak. A miniszterelnök több izben is felrótta az egészségügyi miniszternek, hogy a szaktárca nem kommunikál eleget és megfelelően sem az illetékes intézményekkel, sem a közvéleménnyel, sem a médiával. Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloş miniszterelnök abban állapodott meg, hogy az egészségügyi minisztérium vezetését ideiglenesen a miniszterelnök veszi át. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Statisztikai adatok  a romániai fizetésekről

A munkaügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint három alkalmazott közül kettő havonta nem keres többet, mint 1.700 lejt, miközben 34 ezer alkalmazott 10 ezer lejnél is többet keres. Négyszázezer munkavállaló havi fizetése három ezer és tiz ezer között ingadozik, mig a többi négy millió alkalmazott nettő fizetése három ezer lej alatt van. A kolozsvári Európai Tanulmányok Egyetemének egyik szakértője szerint a fizetések főleg az IT és pénzügyi szolgáltatások, valamint a kőölajkitermelésben növekedtek. A munkaügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt esztendőben 4,75 millióan dolgoztak a gazdasági szférában és havi nettó átlag fizetésük mintegy 1.700 lej volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Megkezdődött a „Platinum Eagle 16.1” felkészitő program

A Galac megyei „Smârdan” Harcikikepző Központnál megkezdődött a „Platinum Eagle 16.1” felkészitő program, amely részét képezi az évente tartandó Black Sea Rotational Force multinacionális hadgyakorlatoknak. A román honvédelmi minisztérium közlése szerint a felkészitőn 350 brit, moldáv, szerb és amerikai katona vesz részt, mig a román hadsereget a galaci „Szent András” gyalogos zászlóaljhoz tartozó 120 katona képviseli. A Black Sea Rotational Force hadgyakorlatokra évente kerül sor a Fekete-tenger és a Kaukázus térségében , valamint a Balkánon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Andrei Demeny