Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 9 mai 2016

Diagrama tranzitului   În data de 9 mai 2016, va avea loc un fenomen astronomic foarte rar şi deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat în condiţii foarte bune şi din ţara noastră.

Cu prilejul tranzitului planetei Mercur, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza mai multe activităţi pentru public.

La ora 13:00 va avea loc o conferinţă publică, unde o să vorbim despre tranzitului lui Mercur, iar după ora 14:00, o să privim împreună fenomenul prin instrumentele din dotare.

 

Principalele momente ale tranzitului lui Mercur sunt:

 

  • 14:11:50 – începutul fenomenului astronomic. O să observăm cum planeta Mercur începe să fie vizibilă ca un disc mic negru în dreptul Soarelui.
  • 17:55:53 – Faza maximă a tranzitului. Mercur se află cel mai aproape de centrul discului Soarelui.

Pentru latitudinea ţării noastre fenomenul se va încheia odată cu apusul Soarelui în jurul orei 20:30, finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi.

În tot acest timp publicul vizitator va avea ocazia să observe transmisia live a tranzitului în sala observatorului astronomic, ce va fi posibilă cu ajutorul telescopului principal.

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003. Următorul tranzit a lui Mercur va avea loc 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră.

În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care mai poartă numele şi de unitate astronomică (U.A.).

Activitatea se va desfăşura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este şi locaţia observatorului astronomic). Vă aşteptăm cu drag!

Preţul este 2 lei de persoană. Observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

Atenţie! Nu încercaţi să observaţi Soarele printr-un instrument fără filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad, județul Vaslui

Telefon: 0729074193

Website: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad