Start EUROPAfest 2016 ! 10 zile de jazz, blues, pop si clasic

Intre 12 si 21 mai fa-ti loc in agenda pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneste jazz, blues, pop si muzica clasica. Bucurestiul si Sibiul vor rasuna in acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de tari – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions si evenimente neconventionale. Sub sloganul “It’s all about live quality music !” in 2016 festivalul sarbatoreste 23 de ani de muzica buna prin zece evenimente majore. EUROPAfest a primit in 2015 titulatura de festival EFFE – Europe’s Finest Festivals, iar de 11 ani se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Casei Regale. Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro

Festivalul debuteaza pe 12 mai prin 2 concerte Opening Gala EUROPAfest derulate in orase diferite. In Bucuresti, pe scena Teatrului Odeon, de la 20:00 vom sarbatori deschiderea editiei no. 23 pe acorduri de jazz si blues alaturi de duetul FAR FROM CAROLINA | UK, SUA, care il include pe Terry Lees, UK National Guitarist of the Year si de DAN PAPIRANY BAND, cu muzicieni care au venit tocmai din Australia si Noua Zeelanda. La Sala Thalia din Sibiu va evolua, incepand cu ora 19:00, EKATERINA VALIULINA / Rusia, Elvetia – vioara, laureata EUROPAfest 2015, alaturi de Orchestra Filarmonicii din Sibiu sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.

Intre 14 si 21 mai Capitala va fi animata de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC intre primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va gazdui incepand cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe care vor aduce publicului din Romania ultimele tendinte de pe scenele de jazz din SUA, Canada, Europa, America de Sud si Asia. Timp de o saptamana, spectatorii se vor delecta cu momente interpretative unice, ce abunda de originalitate si nonconformism, in compania a 25 de trupe cu artisti din 26 de tari. Biletul e 30 lei si se poate achizitiona de la Sala Teatrelli sau din reteaua eventim.ro.

EUROPAfest imbraca primavara si in fundalul muzical al pianului. Intre 15 si 21 mai are loc cea de-a 23-a editie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianisti din 35 de tari vor transforma Bucurestiul intr-un oras de poveste, in care virtuozitatea, talentul si rafinamentul se vor intrece in interpretari de exceptie in fata unui juriu de specialisti internationali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii si studentii au accesul liber in limita locurilor disponibile.

Intre 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. In fiecare seara, de la 20:00, spatiul neconventional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord gazduieste muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de buna dispozitie si pofta de viata, iar ritmurile ce oscileaza intre relaxant si antrenant iti vor acapara simturile, pentru o terapie de muzica buna. Intrarea la un concert e 39 lei si include o bautura la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.

La Sibiu vor avea loc concerte simfonice desfasurate pe scena Salii Thalia, in perioada 12-20 mai. Evenimentul de varf este Best World Pianists in care vor evolua cei mai buni pianisti din concurs alaturi de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galati.

Intre 17 si 20 mai sunt organizate master-classes si workshopuri pentru pian si jazz, cel mai asteptat fiind cel condus de artista americanca Jane Solose.

Festivalul se incheie pe 21 mai cu Gala EUROPAfest care celebreaza intr-o atmosfera plina de emotie si entuziasm excelenta muzicala. Evolueaza cele mai bune trupe si cei mai buni pianisti, iar publicul va avea ocazia sa afle cine sunt castigatorii celor doua concursuri. Cu aceeasi ocazie va fi decernata Diploma de Excelenta din partea Casei Regale.