2016. május 11

Hamisított volt a kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része
Hamisított volt a kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része – jelentette ki szerdán Victor Rambu egészségügyi államtitkár, aki ismertette az első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. Ezek szerint a Hexi Pharma cég által szállított fertőtlenítőszereknek a hivatalos és a valós koncentrációtartalma között eltérés van, ezért megbírságolták a céget, a szóban forgó termékeket pedig kivonják forgalomból. Az államtitkár szerint a cég valamennyi terméke esetében eltérést találtak a hivatalos és a valós koncentrációtartalom között.
Dan Suciu, a kormány szóvivője elmondta, fontolgatják a vállalat beperlését, és kártérítést követelhetnek. Hozzátette: azt javasolják a kórházaknak, hogy ne használják többet a cég által forgalmazott fertőtlenítőszereket. A hatóságok szerint az intézkedések következtében nem alakul ki hiány, mert a Hexi Pharma a román fertőtlenítőszer-piac húsz százalékát uralta, így vannak más cégek is, amelyek el tudják látni a romániai kórházakat.
A Hexi Pharma az eredmények nyilvánosságra hozása után közleményben elnézést kért, és közölte, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszavonják termékeiket. Bejelentették, hogy beszüntették már működésüket, és a tulajdonos kérte a bíróságon a cég felszámolását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Volt miniszterelnök-helyettes ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség
Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter ellen emelt vádat a bukaresti korrupcióellenes ügyészség, amely hivatali visszaéléssel vádolja a politikust. A tavaly novemberben lemondott Victor Ponta volt miniszterelnök egykori kormányának tagját – aki jelenleg szenátor – azzal gyanúsítják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. Az ügyészség szerint Gabriel Oprea a törvényes előírások megsértésével 400 ezer lejnyi költségvetés-kiegészítést hagyott jóvá a belügyminisztérium titkosszolgálatának műveleti kerete számára, hogy abból a közméltóságok védelmét szolgáló gépkocsit vásároljanak. A vádhatóság szerint az így beszerzett luxusautót kizárólag Oprea használta 2015 júliusa és októbere között. Az ügyben a belügyi titkosszolgálat volt vezetője ellen is vádat emeltek, és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, valamint hűtlen kezeléssel vádolják. Gabriel Oprea márciusig a Románia Haladásáért Országos Szövetséget (UNPR) vezette, a pártelnöki tisztségről lemondott, miután kiderült, hogy két ügyben is bűnvádi eljárás indult ellene. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Pert vesztett a Székely Nemzeti Tanács Luxemburgban
Jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését az Európai Bizottság. Erről hozott ítéletet tegnap az Európai Unió luxemburgi bírósága. Az ítélet szerint nem vehető nyilvántartásba olyan európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslat, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek, régiók fejlődésének előmozdítására irányul. Ugyanis a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni – áll a dokumentum indoklásában. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: érdemes lesz fellebbezni a luxembourgi ítélet ellen, ugyanis annak olyan elemei is vannak, amelyek első ránézésre is kifogásolhatók.
Mint ismert, a perbe Románia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország a kezdeményezők oldalán avatkozott be. A Székely Nemzeti Tanács és partnerei azt kezdeményezték, hogy az Európai Unió kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Joga van a szülőnek a kórházban maradni a gyerekével
Joguk van a 14 évnél kisebb, kórházba utalt gyermekeknek az állandó szülői jelenléthez.  Az Egészségügyi Minisztérium külön felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem kiváltság, hanem jog. A 14 évnél fiatalabb gyermekek esetében, bármilyen egészségügyi részlegen el kell fogadni egy hozzátartozó állandó jelenlétét, ha ezt az érintettek igényelik. A 14 és 18 év közötti gyermekek esetében az egészségügyi részleg-, illetve az osztályvezetőnek is bele kell egyeznie az állandó szülői jelenlétbe. A törvényes előírások megszegése a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően büntethető – áll a szaktárca közleményében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Négy százalékkal nőttek az új ipari megrendelések
Romániában négy százalékkal nőttek az új ipari megrendelések az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte szerdán az országos statisztikai intézet. A növekedés főleg a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyeknél az új megrendelések 15,4 százalékkal bővültek. Márciusban éves összevetésben 6,6 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi harmadik hónaphoz képest, havi bontás szerint a bővülés 7,8 százalék volt februárhoz mérten. A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 2,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz mérten.
A román ipari termelés 0,5 százalékkal csökkent az év első két hónapjában éves szinten. A statisztikai intézet várhatóan csütörtökön közli, miként alakult a román ipari termelés az idei első negyedévben. Tavaly 2,7 százalékra lassult a román ipari termelés bővülése az előző évi 6,1 százalékos növekedés után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)