Consiliul Uniunii Europene a decis prelungirea controalelor la frontierele interne pentru un grup de state membre ale spaţiului Schengen

Consiliul Uniunii Europene a decis prelungirea controalelor la frontierele interne pentru un grup de state membre ale spaţiului Schengen, în frunte cu Germania, invocând presiunea migratorie şi securitatea internă. Potrivit Codului Schengen, perioada de reintroducere a controalelor temporare este de şase luni şi poate fi reînnoită nu mai mult de trei ori, până la un maxim de doi ani.

Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Începând de astăzi, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia menţin controalele la frontierele lor interne pentru încă şase luni, potrivit legislaţiei Schengen. Vorbim de anumite frontiere, de cea a Germaniei cu Austria, pe căile rutiere, de cea a Austriei cu Ungaria şi Slovenia, de Danemarca în porturile care fac legătura cu Germania, în Suedia la fel şi în Norvegia, în porturile care fac legătura cu Germania, Suedia şi Danemarca. Nu vor fi controlaţi pasagerii care sosesc sau pleacă din Grecia, pe mare sau în aeroporturi.

Oficialii europeni spun că stabilirea spaţiului Schengen nu se poate face decât cu securizarea frontierelor externe, iar presiunea imigraţiei din Turcia spre continent a fost principalul obiectiv al încheierii unui acord cu oficialii de la Ankara. Aceştia au solicitat, între altele, Bruxelles-ului, liberalizarea regimului de vize, iar Comisia Europeană a făcut o propunere în acest sens. Într-o dezbatere în Parlament, eurodeputaţii au exprimat îngrijorări serioase privind lipsa de progres a Turciei în îndeplinirea precondiţiilor necesare liberalizării regimului vizelor. Parlamentul European şi statele membre trebuie să-şi dea acordul pentru liberalizarea regimului de vize pentru Turcia până în iunie, potrivit propunerii Comisiei Europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai