Scutul antirachetă de la Deveselu este operaţional

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost ianugurat în prezenţa premierului Dacian Cioloş, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum şi a adjunctului secretarului apărării al Statelor Unite ale Americii, Robert Work. „Scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU şi este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume”. „Sistemul de apărare antirachetă repectă în totalitate actualul regim de control al armamentelor”. „Sistemul antirachetă de la Deveselu este un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic”. Au fost numai câteva din declaraţiile cheie rostite la Deveselu. Cătălin Purcaru şi Alin Şerbănescu, trimişii noştri speciali la Deveselu, transmit.
Reporter: Facilitatea de la Deveselu reprezintă un rezultat al Parteneriatului strategic între România şi Statele Unite ale Americii, inclusiv în ceea ce priveşte întărirea securităţii euroatlantice. Prin operaţionalizarea componentei din România a sistemului antirachetă Aegis Ashore se încheie, practic, etapa a doua a conceptului european de apărare colectivă, chiar în anul în care sunt aniversaţi cei 135 de ai de relaţii bilaterale dintre România şi Statele Unite. Baza terestră de la Deveselu se alătură celor patru nave americane dotate cu sisteme antirachetă, amplasate în Portul Rota din Spania. Sistemul devensiv Aegis Ashore vine în completarea capabilităţilor NATO de apărare antirachetă deja existente – radarul de înaltă performanţă din Turcia şi sistemul de comandă şi control NATO din Germania. În Polonia va începe construcţia unei baze similare cu cea din România, care ar urma să devină operaţională în anul 2018, în contextul finalizării celei de-a treia etape a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Facilitatea de la Deveselu este proiectată să răspundă eventualelor ameninţări cu rachete care ar putea veni în special din Orientul Mijlociu, însă este vorba despre rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, precum cele testate recent de Iran. Premierul Dacian Cioloş a subliniat că facilitatea de la Deveselu este o importantă componentă a Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, într-un climat de securitate marcat din ce în ce mai des de schimbări, riscuri şi ameninţări la adresa spaţiului european şi euroatlantic. Primul ministru a dat însă asigurări că utilităţile Bazei de la Deveselu nu reprezintă o ameninţare la adresa cuiva.
Dacian Cioloş: Este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva ameninţărilor cu rachete balistice. Întăreşte totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă şi extinde aria de acoperire şi protecţie pentru statele aliate sudice şi centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic.
Reporter: Componenta de la Deveselu a scutului antirachetă reprezintă doar o parte a eforturilor pe care România şi miliatrii români le fac pentru menţinerea unui climat de securitate pe plan global. Conduita României şi a militarilor români a fost apreciată astăzi de secretarul adjunct al Departamentului american de apărare, Robert Work.
Robert Work: Trupele române şi cele aliate au luptat umăr la umăr în bătălii grele în Irak şi în Afganistan. Soldaţii români şi americani au reprezentat cu mândrie Forţele Aliate în aceste zone. Au patrulat împreună în deşert şi pe munţi şi au luptat alături în bătălii memorabile. Aş dori să vă spun ce spunea generalul John Danford, cunoscut ca John luptătorul: „Implicarea, hotărârea şi camaraderia soldaţilor români este bine cunoscută de militarii americani”. Curajul, profesionalismul şi capacitatea de luptă au lăsat o impresie de neuitat tuturor soldaţilor americani care au avut norocul să lupte alături de ei.
Realizator: România şi Statele Unite cooperează cu succes într-o gamă largă de proiecte în domeniul securităţii, înclusiv în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve şi a altor exerciţii şi operaţiuni la nivel global. În acest context, România găzduieşte periodic reprezentanţi ai Comandamentului Statelor Unite din Europa şi ai comandamentelor categoriilor de forţe subordonate pentru efectuarea de antrenamente comune cu forţele militare din Europa Centrală şi din Regiunea Mării Negre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai