Sistemul american de apărare antirachetă din România va deveni operaţional

Sistemul american de apărare antirachetă din România devine activ. Reprezentanţii Statelor Unite au amintit că acest scut nu poate fi folosit împotriva Rusiei. Scutul american antirachetă, destinat statelor NATO din Europa, va intra în funcţiune joi, 12 mai, la Deveselu, România. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, pe 12 mai, în prezenţa asistentului pentru controlul armelor, verificare și conformare al secretarului de stat al SUA, Frank A. Rose, la baza militară din Deveselu, România, are loc ceremonia oficială dedicată operaţionalizării (punerii în funcţiune) scutului american antiracheta Aegis. De asemenea, la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România va lua parte adjunctul secretarului american al apararii, Robert Work.

După cum a explicat reprezentanţilor presei, Robert Bell, reprezentantul secretarului apărării al SUA în Europa şi consilier militar pentru misiunea Pentagionului şi a SUA la NATO: „La Deveselu se va anunţa că sistemul antirachetă va deveni operaţional şi că el este gata pentru a fi transmis sub comanda şi controlul NATO”.

Potrivit Serviciului de presă al NATO, la ceremonia de joi va lua parte secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Pe data de 13 mai, în localitatea Redzikowo, din Polonia, va avea loc ceremonia de începere a construcţiei unei baze militare similare cu cea de la Deveselu, destinată sistemelor americane de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS). Ambele baze sunt create în cadrul celor de-a doua şi de-a treia etapă a planurilor SUA şi NATO de amplasare a scutului antirachetă  în Europa. Conform acestui proiect, patru nave de luptă, dotate cu sisteme antirachetă Aegis Ashore, au fost deja desfăşurate în Marea Mediterană.

Sistemul antirachetă Aegis, dotat cu rachete de tip Standard Missile 3 (SM-3), un sistem antirachetă naval, a fost desfăşurat la Deveselu, pe la sfârşitul anului trecut. În 2018, un sistem antirachetă Aegis mult mai performant, lansat de la sol, va fi amplasat în Polonia. Conform programului american European Phased Adaptive Approach (EPAA), după crearea bazei militare în Polonia, sistemul american de apărare antirachetă Aegis din România urmează să fie înlocuit cu un sistem mult mai performant.

Moscova a declarat, în repetate rânduri, în trecut, că ea califică prlanurile SUA şi NATO privind crearea scutului antirachetă în Europa drept o ameninţare la adresa Forţelor Strategice Ruse şi va fi nevoită să recurgă la contramăsuri de natură tehnică şi militară. În acest context, Robert Bell, reprezentantul secretarului apărării al SUA în Europa şi consilier militar pentru misiunea Pentagionului şi a SUA pe lângă NATO, a menţionat: „Chiar şi în cazul celui mai sumbru scenariu, în cazul în care ar exista un conflict cu Rusia, acest sistem nu poate fi folosit împotriva Federaţiei Ruse”. „El (sistemul antirachetă) nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu este capabil să intercepteze rachetele balistice intercontinentale ruseşti de la locul lor de lansare”, a afirmat reprezentantul Pentagonului. Oficialul american a reiterat faptul că Rusia a insistat asupra faptului ca SUA să fie de acord cu restricţionarea angajamentelor de natură juridică ale rachetelor sale interceptoare. „Cu alte cuvinte, sistemul de apărare antirachetă, creat de SUA și NATO, nu pune în pericol potențialul strategic al Rusiei”, a declarat marți asistentul pentru controlul armelor, verificare și conformare al secretarului de stat al SUA, Frank A. Rose, subliniind că Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică nu vor oferi niciun fel de garanții în scris Moscovei, cu caracter juridic obligatoriu, deoarece aceasta ar putea submina dezvoltarea scutului în funcție de amenințările în creștere”.

Referitor la solicitarea Moscovei de a i se oferi garanții în scris, cu caracter juridic obligatoriu, că scutul antirachetă implementat de SUA și NATO în Europa nu vizează capacitățile sale strategice, oficialul american a estimat că acest lucru nu este posibil.

www.interfax.ru – 12 mai