În cinci spitale în care fusese sistată folosirea dezinfectanţilor de la Hexi Pharma s-ar putea relua intervenţiile chirurgicale

În cele cinci spitale din ţară unde a fost sistată folosirea dezinfectanţilor de la firma Hexi Pharma s-ar putea relua de astăzi intervenţiile chirurgicale. Ministerul Sănătăţii anunţă într-un comunicat că au fost dispuse măsuri astfel încât operaţiile să se desfăşoare normal.
În spitalele judeţene din Craiova, Slatina şi Alexandria, cel de pediatrie din Galaţi, precum şi la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din capitală, s-au operat ieri doar cazurile urgente. Restul intervenţiilor au fost amânate. Secretarul de stat Victor Strâmbu a dispus măsuri pentru remedierea situaţiei din aceste unităţi sanitare, astfel încât, în cursul zilei de astăzi, să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale. Ministerul Sănătăţii a cerut de asemenea direcţiilor de sănătate publică să le asigure spitalelor cantităţile necesare de produse dezinfectante, altele decât cele de la Hexi Pharma, pentru ca serviciile medicale să se poată desfăşura în condiţii normale şi de siguranţă. În cazul Institutului „Marius Nasta” din capitală, purtătorul de cuvânt al unităţii, medicul Irina Strâmbu, a declarat că operaţiile au fost amânate doar ieri dimineaţă, după care acestea s-au desfăşurat în regim normal. În schimb, la Spitalul de Pediatrie din Galaţi, situaţia ar putea dura două-trei zile. Potrivit corespondentei noastre Maria Măndiţa, conducerea unităţii a decis că până la înlocuirea dezinfectanţilor se vor face intervenţii chirurgicale doar în cazurile urgente, cu dezinfectanţii împrumutaţi de la alte spitale. Între timp, autorităţile testează substanţele biocide folosite în spitalele româneşti şi de la alţi producători, iar Corpul de Control al premierului verifică şi contractele firmei Hexi Pharma cu spitalele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai)