Chestiunea apărării cibernetice s-a aflat pe agenda convorbirilor româno-americane de la Bucureşti

Germania a acuzat Rusia că se află în spatele mai multor atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice ale statului german. Agenţia de informaţii interne din Germania susţine că Rusia s-a aflat în spatele unei serii de atacuri cibernetice împotriva sistemelor integrate ale ţării. Agenţia a precizat că un grup de hackeri, despre care se crede că lucrează pentru guvernul Rusiei, au atacat anul trecut sistemul informatic al Parlamentului de la Berlin, paralizând sistemul mai multe zile. Rusia nu a răspuns încă acuzaţiilor formulate de autorităţile germane – subliniază corespondenţii BBC. Chestiunea apărării cibernetice s-a aflat şi pe agenda convorbirilor româno-americane purtate la Bucureşti cu ocazia inaugurării, ieri, a facilităţii de la Deveselu.

Reporter: Carmen Gavrilă: Cei doi oficiali americani au declarat în mod repetat că scutul antirachetă nu are nicio legătură cu Rusia şi nici nu este corelat cu iniţiativa de reasigurare a aliaţilor, pusă la punct după acţiunile agresive ale Moscovei din ultimii ani. În ce priveşte temerile legate de capacităţile nucleare ale Rusiei din Crimeea ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a răspuns la o întrebare Radio România că tocmai pentru descurajarea oricăror state cu arme nucleare NATO are la rândul ei capacităţile nucleare. La solicitarea Radio România, Douglas Lute s-a referit şi la atacurile cibernetice definite mai nou conform articolului Alianţei referitor la obligaţia apărării comune.

Douglas Lute: La summitul din Ţara Galilor NATO a decis că un atac cibernetic poate fi considerat de nivelul unui atac militar, care să se încadreze la Articol 5. Nu am venit cu prea multe precizări în ce priveşte această decizie, pentru că ambiguitatea poate fi valoroasă, poate fi valoros să nu precizezi ce amploare, ce tip sau ce ţinte să aibă un atac cibernetic ca să fie echivalat cu un atac militar de Articol 5. Asta arată cum s-a adaptat NATO la noile riscuri, pentru că atunci când a fost scris Tratatul Alianţei nu se punea problema atacurilor cibernetice şi nici a rachetelor balistice.

Reporter: La rândul său, Frank Rose, asistentul secretarului american de stat pentru controlul armamentelor, a explicat că potrivit acordurilor bilaterale cu Statele Unite, Rusia nu ar trebui să aibă rachete cu rază medie de acţiune, iar la Deveselu sunt interceptori tocmai pentru astfel de rachete, nicidecum pentru rachete intercontinentale ca cele ruseşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai