Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Coborârea Sfântului Duh – Rusaliile

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc astăzi Coborârea Sfântului Duh –  Rusaliile -, la 50 de zile de la Paşti. Peste o sută de mii de persoane au luat, ieri, parte la procesiunea de pe muntele Şumuleu Ciuc, din Harghita. Pelerinajul este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi este închinat Fecioarei Maria, după cum transmite corepondenta noastră Angela Bârsan.
Reporter: Pelerinii romano-catolici s-au oprit la Catedrala Franciscană, unde s-au rugat la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Împreună cu preoţii, au urcat pe munte cu crengi de mesteacăn în mâini, intonând imnuri religioase pentru a celebra atât victoria catolicismului în aceste locuri, cât şi încrederea şi credinţa în minunile Maicii Domnului.
-: Noi aici venim acasă, la Maica Domnului, şi dacă plouă şi dacă bate soarele.
-: Noi venim în fiecare an, stăm în Germania. pentru liniştirea sufletului.
Reporter: La cel mai mare pelerinaj al credincioşilor romano-catolici din Centrul şi Estul Europei, închinat Fecioarei Maria, a luat parte şi preşedintele Ungariei, Áder János, care, astăzi, va participa, la Miercurea Ciuc, la dezvelirea grupului statuar ce îl reprezintă pe episcopul romano-catolic Márton Áron. Acesta a fost o personalitate marcantă a comunităţii maghiare din Transilvania, care a trăit între anii 1938-1980. Epicopul a fost arestat de autorităţile comuniste, ridicat la rang de arhiepiscop „ad-personam” de către Papa Pius al XII-lea şi a primit disticţia „Drept între popoare”, din partean statului Israel, pentru că s-a opus deportării evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 mai